Dagens namn: Henrietta, Henrika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Så kan mobilen se ditt barns autism

Forskning visar: Viktigt upptäcka i tid

Foto: THINSKSTOCK/DUKE UNIVERSITY

SAN FRANCISCO. Snart kan Iphonen avslöja om ditt barn har autism.

– Forskningen har redan kommit långt – och det går fort, säger doktor Helen Egger på Duke University.

Forskning visar att det är är oerhört viktigt att autism upptäcks tidigt, gärna före två års ålder. Då kan barn med autism träna upp sociala beteenden, som inte kommer naturligt, och få ett enklare och bättre liv.

Men i dag är barn i USA i snitt redan fem år gamla innan diagnosen ställs och behandling sätts in.

– Vi behöver en radikal och ny lösning, säger doktor Helen Egger som tillsammans med sitt team på Duke University har utvecklat en app som de hoppas att tusentals föräldrar ska börja använda.

Gigabytes av känslor

Appen – som heter Autism & Beyond – är enkel. Barnet sitter med telefonen, tittar på en rad olika kortfilmer och kameran i mobilen spelar in barnets reaktioner. Frånvaron av reaktioner – miner och ansiktsrörelser – kan avslöja autism.

– Våra algoritmer kan läsa av barnens känslor och beteenden. Med den här tekniken har vi en chans att första barnets utveckling på en helt ny nivå, säger doktor Helen Egger.

Appen kan ge forskarna tillgång till enorma mängder data. Om Egger och hennes team får tusentals föräldrar att använda den nya tekniken kan gigabytes av reaktionsdata samlas upp och analyseras via datorer. Snart kan forskarna se mönster. Vilka reaktioner är normala och vilka är ett tecken på autism? Det betyder att en Iphone framöver kan ställa lika bra – eller bättre – diagnos än en läkare och då är mycket vunnet, menar teamet på Duke University.

– Det finns helt enkelt inte tillräckligt med läkare för att göra testerna. Resultatet blir att många barn får diagnos för sent, säger doktor Ricky Bloomfield, som varit med och utvecklat appen.

Han fortsätter:

– Poängen med appen är att få föräldrar att delta i en stor forskningsstudie. Men ännu viktigare: Vi hoppas kunna utveckla en enkel metod för föräldrar att själva kunna screena sina barn för autism.

”Tar säkerhet på största allvar”

Liknande appar har byggts för andra forskningsområden. Just nu pågår appstudier för epelepsi och Parkinsons. Ju fler som använder apparna desto mer forskningsdata åt vetenskapen.

Baksidan med appforskningen är säkerheten. Via hälsotech-appar laddas mycket känslig information upp till databaser. Vem tar ansvar för att bilder på tusentals barnansikten och information om autistiska beteenden inte hamnar i händerna på någon som använder det i fel syfte?

– Vi tar säkerheten på största allvar och garanterar att datan är skyddad, säger Ricky Bloomfield på Duke University.

Forskarna är hoppfulla och tror att många kommer vara villiga att delta i den nya typen av forskningsstudier – trots att det handlar om att dela med sig av privata uppgifter. Tack vare appar kan de få tillgång till viktig information i enorma mängder, något som knappast är möjligt i en traditionell vetenskaplig studie.

– Det som är fantastiskt med en Iphone är att du alltid har den med dig. Det krävs ingen speciell utrustning. Vi kan med andra ord forska via en iPhone, säger doktor Helen Egger.

Senaste nytt
Om Aftonbladet