Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Nya lösningen när drönaren kraschar

Slipp dyrköpt haveri – unik metod med gas och metall

Foto: Giphy.com/Parazero

Drönare är både dyra och kraschbenägna. Med den här innovativa lösningen undviker du kostsamma haverier.

”En airbag för drönare”. Så beskrivs den fallskärm för drönare som det israeliska företaget Parazero nu presenterat.

Alla som pysslat med drönare vet att krascher är mer eller mindre oundvikliga. Med tanke på kostnaden är det inte kul om drönaren bestämmer sig för en extra sväng runt ett skogsparti och batteriet sinar.

Klassisk lösning

Receptet är något så klassiskt vid olycksfall i himlen som en fallskärm. En behållare med en fallskärm fästs på drönaren, en fallskärm som är effektiv på låga höjder och utlöses sekundsnabbt.

– Det är tydligt att drönare kommer att spela en stor roll i vår framtid, oavsett om de används för flygfotografering, snabba frakter eller för ens eget höga nöjes skull. I ljuset av detta är det centralt att farkosterna är säkra och att personer och egendom skyddas, säger Eden Attias, VD för tillverkaren ParaZero till TechCrunch.

Kan klara 100 kilo

Först ut blir en version för hobbydrönare, den första på marknaden är avsedd för 3DR Solo, världens första smarta drönare, ofta använd med GoPro-kamera. Men det finns långt gånget även versioner till kommersiella drönare som väger flera hundra kilo.

ParaZeros marknadschef Oren Aviram berättar för sajten Geektime att idén uppstod när de som i dag driver ParaZero i en tidigare verksamhet testade en drönare och drönaren störtade nära företagets team.

– Den dödade nästan en av oss, efter det bestämde vi oss för att starta ParaZero och satsa på drönarsäkerhet , säger Aviram.

Gas och metall

Andra företag har tagit fram liknande lösningar. Det unika med ParaZero är en lösning med en gaspatron som skickar vikter av metall till kanterna av fallskärmen och gör att dennna kan lösas ut effektivt även när den står på marken. Andra fallskärmar kan behöva upp till 15 meters fallhöjd.

Analytiker tror att förbättringar i säkerheten är förutsättningar för att drönare även i fortsättningen ska få användas så fritt som nu.

 

Senaste nytt
Om Aftonbladet