Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Vad säger våra digitala fotspår?

Vad berättar ett gilla-klick? Mer än du tror

SAN FRANCISCO. Gay eller straight?

En dator på Stanford University kan snart avgöra vem du tänder på – bara genom att analysera din profilbild på sociala medier.

– Jag vill provocera, säger forskaren Michal Kosinski – som hoppas att den egna studien ska få it-jättarna att skydda sina användare bättre.

Vissa människor hävdar att de har en gaydar – alltså en inbyggd radar som kan avgöra om en ny bekantskap är gay, bara genom att kasta en blick på personen i fråga.

Nu hävdar forskaren Michal Kosinski på Stanford University att människor med gaydar har fått konkurrens – av en dator. Han tror att han har hittat en gayalgoritm. Det betyder att en dator med stor säkerhet kan avgöra om en person är straight eller gay, bara genom att analysera profilbilden på sociala medier.

– Datorn är mycket bättre än människor på att avgöra sexuell läggning. Kanske för att den inte har några fördomar, säger Michal Kosinski.

Gilla-klicken avslöjar vem du är

Kosinski har ett litet kontor med svarta läderdoftande fåtöljer inklämda framför skrivbordet. I fjol fick han uppmärksamhet för en vetenskaplig studie som visade att en dator kan ta reda på förvånande mycket om Facebook-användare genom att analysera gilla-markeringar. Med stor träffsäkerhet kunde datorn avgöra kön, ras och politisk tillhörighet. Inte speciellt revolutionerande, kanske. Men mer överraskande var att samma dator hyfsat väl naglade personliga erfarenheter, som om facebookarens föräldrar var skilda.

– Vi var intresserade av att ta reda på  hur mycket digitala fotspår faktiskt berättar om oss, inte det uppenbara, utan det andra som vi inte tror kan avslöjas med gilla-klick, säger Michal Kosinski.

Den nya studien siktar in sig på sexuell läggning. Forskarna matar datorn med hundratusentals bilder på gay-personer och lika många på heteros (teamet ber om tillstånd från användare på dejtingsajter som Tinder). Sedan sätter datorn igång med att hitta mönster. Den får själv lista ut vad som skiljer fotona åt. Det förutsätter givetvis att det faktiskt finns något i gaybilderna som skiljer sig från straightbilderna – och det är här allt låter väldigt absurt och märkligt.

– Men vi har preliminära resultat som visar att datorn har hittat en modell, säger Michal Kosinski.

Datorer som lär sig – på egen hand

Att datorer kan lära sig saker på egen hand genom att matas med oerhörda mängder data – som foton på gayansikten eller katter – kallas deeplearning eller machinelearning och framstår som obegripligt. Men det är enklare än det låter.

Ta online-jätten Amazon, som säljer böcker. När du köper en bok på nätet får du en rekommendation om andra böcker du borde köpa. Det betyder inte att Amazons dator förstår vad du är intresserad av. Den kan däremot jämföra vad andra som beställt samma bok har köpt tidigare och gissar att du är intresserad av liknande böcker.

– Rekommendationerna är ofta träffsäkra. Datorer tar allt till en ny nivå eftersom de kan bearbeta gigabytes av data – allt du någonsin beställt eller skrivit på nätet – på några sekunder, säger Michal Kosinski.

 

”Jag vill provocera”

Men frågan är varför ett forskarteam på Stanford är intresserade av att ta reda på om facebookanvändares föräldrar är skilda, eller vem som är gay?

– Jag vill provocera, säger Michal Kosinski och ler lite.

Han fortsätter:

– Populära Facebook föddes här i soliga Kalifornien, där människor oftast inte bryr sig om du är gay eller straight. Men vi exporterar vår teknologi och i vissa länder är det dödsstraff på att vara gay. En gaydar-dator kan bli livsfarlig om den hamnar i fel händer.

Kosinski vill visa nätjättarna var säkerheten i deras system brister. Han vill att de ska skydda sina användare bättre.

Studien om Facebooks gilla-knappar tog skruv. Två veckor efter att resultaten valsat runt i medierna ändrade Facebook sina inställningar. Användarnas gilla-klick var inte längre offentliga – för andra än vännerna. Tidigare kunde vem som helst tanka gilla-data från Facebook.

 

Scanna nätet efter gays

Marcin de Kaminiski, nätforskare och analytiker som jobbar på Sida. Nätsäkerhet är ett av hans huvudområden och förtryckar-regimer använder redan idag Facebook för att kontrollera sina medborgare. I 72 länder i världen är det olagligt att vara homosexuell.

– Fatta om man kunde scanna efter gays? Det skulle bli som häxprocesser 2.0, säger han.

I många länder där Sida opererar tas människor rutinmässigt in på förhör och avkrävs lösenord för sociala medier.

– De blir hotade, fängslade och pryglade om de inte släpper sitt lösenord, berättar Marcin de Kaminski.

Han menar att Michal Kosinskis experiment är intressant, men ”vansinnigt i praktiken”. Han håller helt med om att Facebook borde skydda sina användare bättre. Till exempel ser Facebook vad vi googlar på nätet och den informationen används till att skicka passande reklam in i våra feeder.

– Så om jag söker efter något som är förbjudet i ett visst land så lagras det i molnet och kan tolkas av rätt kackiga datorer. Jag är inte alls förtjust i detta, säger Marcin de Kaminiski.

 

Digitala fotspår – och friheter

För Michal Kosinski på Stanford är det viktigt att både IT-jättar och politiker får upp ögonen för hur mycket en smart dator kan läsa ur våra digitala fotspår på nätet.

– En av de viktigaste rättigheterna vi har som människor är att kunna välja att dela med oss av information, men också att vägra berätta om vilket parti vi röstar på eller vilken sexuell läggning vi har. Det är en av våra viktigaste friheter och både politiker och IT-jättar bör värna den friheten, säger Michal Kosinski.

Senaste nytt
Om Aftonbladet