Dagens namn: Joel, Judit
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Resans mardröm – nu ett minne blott

Situationen vi alla fasar för – nu kan tekniska lösningen vara här

Nu behöver du snart inte oroa dig för att glömma passet på resan.

Världens största passtillverkare arbetar på teknik som låter dig ha passet i mobilen.

Långa köer vid passkontroller på flygplatser. Pass som gått sönder. Eller ännu värre: insikten att du glömt passet hemma och får betala dyrt för ett rosa tillfälligt pass.

Allt detta kan vara på väg att bli historia om företaget De La Rue lyckas i sina ambitioner att flytta över passet från dagens lilla fodral till mobilen.

De La Rue är världens största tillverkare av pass och producerar även de brittiska sedlarna. Nu har det papperslösa passet blivit en deras största utmaningar - drygt 500 år efter att de allra första passen började användas, lämpligt nog just i England.

– Vi har börjat arbeta på projektet att göra det möjligt att resa helt utan papper, men processen är i ett tidigt skede, säger Martin Sutherland, en av de ansvariga på De La Rue till tidningen The Times.

”Möjligt att resa helt utan papper”

Den stora utmaningen är föga överraskande att lyckas att göra ett tillräckligt säkert pass. Risken för förfalskningar eller att man helt enkelt tappar mobilen under resan gör projektet svårare än man kan tro i en tid när boardingpass och biljetter enkelt går att ladda ner i mobilen.

Det som skulle ingå i ett digitalt pass inkluderar fingeravtryck, digitala fotografier, födelsedata och utgångsdatum. Allt detta skulle finnas online.

Gavin Millard, teknikchef på säkerhetsföretaget Tenable Network Security säger till MailOnline:

– De flesta europeiska länder har använt digitala chip som ligger inbäddade i traditionella pass i mer än tio år med lite eller ingen påverkan på säkerheten. Men med introduktionen av ett pass som kopplas till nätet blir hotbilden en helt annan.

Han fortsätter:

– Men sjösättandet av Apple Pay och Google Wallet har bevisat att mobiler kan användas för säkra transaktioner, det papperslösa passet är det logiska nästa steget.

De La Rue är inte först med idén om det digitala passet. Förra året meddelade Australien att landet utvecklar en teknologi för ”molnpass” för resande mellan Australien och Nya Zeeland. I det fallet finns alla grundläggande data i molnet enkelt tillgängliga för flygplatspersonal. Just nu diskuteras att börja testa systemet på den begränsade sträckan.

Senaste nytt
Om Aftonbladet