Dagens namn: Markus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Appen som ska få oss att ses oftare

Så enkelt kan du träffa dina kompisar – svenske entreprenören: Haft idén i fyra år

Foto: Zpotdrop

Vi lever en allt större del av våra liv genom sociala medier.

Med en app som gör det lättare att umgås hoppas en svensk entreprenör på fler möten i det verkliga livet:

– Det fysiska mötet kan inte ersättas av något online, säger Oscar Rundqvist till Aftonbladet Digitala Livet.

En av dina kompisar råkar befinna sig i New York samtidigt som du är där och gör staden. Men istället för att sammanstråla får ni reda på det först när ni kommit hem och kollat ert Facebookflöde.

Det här problemet ville Oscar Rundqvist råda bot på. Genom appen Zpotdrop hoppas han att människor kan använda tjänsten för att börja umgås mer – istället för att leva livet framför en skärm.

– Det finns så många sociala nätverk och så många appar men alla har en förmåga att knyta användaren till mobilen och då tänkte jag att det hade varit bra med ett socialt nätverk som istället utgår från att man ska använda mobilen för att leva ett liv utanför den, säger Oscar Rundqvist till Aftonbladet Digitala livet.

Burit på idén i fyra års tid

Idén hade han gått och grunnat på under fyra års tid.

Men förra året, då han arbetade på ett investmentbolag i Vietnam, nämnde han idén för VD:n på företaget som gillade det han hörde:

– Han tyckte att det lät väldigt intressant och han trodde också att det fanns en marknad och ville även gå in med en del pengar i projektet. Så under de sista två veckorna av mitt internship arbetade jag nästan uteslutande med Zpotdrop, säger Oscar Rundqvist.

För ett par veckor sedan, i mitten av mars, lanserades tjänsten som på kort tid redan skaffat sig över 2000 användare utan att göra någon som helst betald marknadsföring.

– Vi har under de första två veckorna velat testa den första versionen och se hur den beter sig i takt med att användarantalet ökar och bland annat låtit testa den på utvalda gymnasieskolor och universitet för att se hur den sprider sig organiskt, säger han.

Tillskillnad från andra sociala medier är meningen med appen att man ska umgås i det verkliga livet:

– Det skickas 30 miljarder whatsapp-meddelanden om dagen men trots det känner sig fler ensamma än tidigare. Jag tror att det beror på att vi ersatt den kontakt vi tidigare hade i verkligheten med online kontakt, säger Oscar Rundqvist.

Underlättar det fysiska mötet

Genom Zpotdrop kan användaren se var ens kompisar checkat in via incheckningsfunktionen. Tanken med tjänsten är att man ska kunna lägga ut mindre händelser – som inte nödvändigtvis förtjänar en statusuppdatering på Facebook eller en bild på Instagram – men som ändå meddelar var man befinner sig:

– Det kan handla om man är ute och lunchar eller andra typer av sammanhang där det underlättar det fysiska mötet, säger han.

Dessutom har appen en tjänst som gör det möjligt att scanna av det område där du befinner dig för att se om några av dina vänner finns i närheten:

– När man scannar av går det ut en förfrågan till ens vänner i området via push-notis och de har då möjligheten att dels få reda på att du befinner dig i närheten och dessutom kan de själva ge sig tillkänna. Sedan är det bara att sammanstråla, säger han. 

Nu framstår jag säkert som både asocial och i det närmaste teknikfientlig, men tror du inte att den här appen kan få rätt jobbiga sociala konsekvenser om ens granne Ove Sundberg också har den och man har gått med på att vara vänner på Zpotdrop? Det skulle ju kunna utveckla sig till en rätt påfrestande katt och råtta-lek?

– Haha, det kan det förstås. Men då får man väl dra till med att man haft mobilen avstängd eller att man inte sett förfrågan eller något i den stilen. Fördelen här är ju att vill man inte visa var man befinner sig för någon annan så räcker det med att man inte behöver godkänna ens kompis förfrågan i samband med att han scannat området. 

Joakim Kempe

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet