Dagens namn: Agnes, Agneta
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Emilias mardröm startade på insta

Mamma Åsa visste inte att dottern förföljdes: Det var som en chock

HÖGSBY. Ett Instagram-konto skapat enbart för att utrycka hat.

Ständiga förolämpningar och hot så grova att Emilia inte vågade gå till skolan – och föräldrar som inte hade en aning om vad som pågick.

– Jag kände mig så misslyckad som förälder när jag förstod vad som hänt, säger mamma Åsa om mardrömstiden familjen lagt bakom sig.

De skulle hämta andan en stund. Kolla igenom sina Instagram-konton innan de fortsatte att spela fotboll. Och så var det plötsligt bara där. Ett konto med namnet ”Jag hatar Emilia Lunner”, där mängder av bilder på henne matades ut. Foton hämtade från Emilias gamla blogg och texter som beskrev henne som bortskämd, misslyckad och ful.

– Det var verkligen en chock, jag hade aldrig sett något sånt här och visste ingen annan som råkat ut för det, säger Emilia som i dag är 15 år, men då precis skulle fylla 13.

 

Foto: Suvad Mrkonjic   Foto: Suvad Mrkonjic  

 

Vi befinner oss i orten Högsby, några mil norr om Kalmar. Här, i en grå stenvilla bor Emilia med sin mamma Åsa, pappa Wegar och småbröderna Oliver, 12 år, och Leo, 6 år. I Högsby känner de flesta varandra, samhället är litet och vi är här – som en del av Digitala Livets artikelserie om svenska föräldrars syn på våra tonåringars tillvaro på sociala medier idag – för att höra familjen Lunners berättelse om hur Emilia utsattes för hat och trakasserier under nästan ett helt år. Om depressionen som hatet orsakade – och den långa vägen tillbaka.

– Emilia ringde till mig, grät och berättade vad som hade hänt. Det var så obegripligt hur någon kunde vilja vara så elak mot henne, bara sådär. Emilia, som alltid haft mycket vänner. Jag tänkte att det måste vara någon som var avundsjuk på henne, eller bara ville göra ett busstreck, säger mamma Åsa Lunner, 35 år.

Hon sitter bredvid sin dotter när de berättar. Fikat står framdukat på bordet och då och då reser sig småbröderna Leo och Oliver ur soffan där de sitter med sina skärmar för att norpa en chokladboll.

 

Foto: Suvad Mrkonjic   Foto: Suvad Mrkonjic  

Åsa och Emilia tog skärmdumpar på alla bilder och texter som lagts ut och gjorde sedan en polisanmälan, vilket ledde till att hatkontot försvann ganska snabbt. Problemet löst, trodde Åsa. Hon hade fel.

– De bara flyttade hatet till mitt konto på Ask.fm istället, säger Emilia.

Men det berättade hon inte för mamma och pappa.

– Jag ville inte dra in dem i det där igen. Mamma hade blivit så ledsen första gången och jag ville inte att hon skulle behöva bli det igen.

Dessutom trodde Emilia på det som stod.

– Jag tänkte verkligen att det var mig det var fel på och att det var mitt eget fel att jag fick de där kommentarerna. Att jag var tvungen att ändra på mig för att det skulle sluta, säger Emilia.

 

Foto: Suvad Mrkonjic   Foto: Suvad Mrkonjic  

Tiden gick, trakasserierna fortsatte. Flera gånger varje dag fick Emilia läsa om hur ful och hemsk hon var. Ibland kom rena hot – ”går du utanför ditt hus slår jag ihjäl dig” – och Emilia hade fortfarande ingen aning om vem som låg bakom hatet.

– Det var så läskigt att inte veta vem det var. Tänk om det var någon jag träffade i skolan varje dag? Jag försökte prata med mina vänner, men det kändes inte som att de förstod hur jobbigt det var. När det var som värst var jag så ledsen att jag inte ens orkade gå upp ur sängen, säger hon.

Emilia slöt sig allt mer, var ofta hemma från skolan.

– Jag tänkte att hon bara var en typisk tonåring, det händer ju så mycket i den åldern. Jag hade faktiskt inte en tanke på att det berodde på att näthatet hade fortsatt, berättar Åsa.

– Till slut mådde hon så dåligt att hon ändå bestämde sig för att berätta – och jag kände mig så misslyckad som förälder. Att jag inte hade förstått! Men samtidigt, hon hade verkligen dolt det väl, säger Åsa.

 

Foto: Suvad Mrkonjic   Foto: Suvad Mrkonjic  

Tillsammans kom de fram till att Emilia skulle stänga ner sitt Ask.fm-konto och dessutom ta kontakt med kuratorn på skolan för att få prata ut det om det som hänt. Och här någonstans vände det för henne, om än med myrsteg.

– En dag bara bestämde jag mig för att inte låta någon anonym förstöra min tonårstid, säger hon.

Vägen tillbaka var lång och mödosam. Emilias självkänsla var på botten och hon förstod själv att det enda sättet att skydda sig mot elakheterna var att börja acceptera sig själv som den hon var. Hemma pratade de mycket om hur viktigt det är att fokusera på det positiva, att peppa varandra och Emilia tog sig för vana att skriva ner positiva tankar om sig själv.

– Det kunde vara småsaker som ”mitt hår är fint i dag”, men på något sätt hjälpte det. Och så lyssnade jag jättemycket på musik, på peppande låtar av Justin Bieber och The Foo Conspirancy, säger Emilia och lägger till att hon snart ska på en Justin Bieber-konsert.

 

Foto: Suvad Mrkonjic   Foto: Suvad Mrkonjic  

För Åsa och Wegar blev tiden som följde en orolig tid. Ett ständigt vakande öga på dottern, tankarna på att näthatet skulle hitta fram till henne igen låg som en skugga över vardagen.

– Vi blev väldigt uppmärksamma. Frågade henne hela tiden hur hon mådde, vilka hon skulle umgås med. Det har hållit i sig, jag har blivit en riktig hönsmamma efter det här, säger Åsa. Hon fortsätter.

– När ens barn blir utsatt såhär, det är en så hjälplös situation. Och så läser man ju hela tiden om unga människor som tagit sitt liv för att någon, ofta anonym, trakasserat dem över nätet. Det är otroligt jobbigt att se att det kan gå så långt. Då tänker jag på när Emilia sa att hon inte ville leva längre – nej, usch. Det är för jobbigt att tänka på, säger Åsa och Emilia tittar oroligt på henne, viskar ”börja inte gråta nu, mamma!”.

– Nej då, betryggar Åsa och samlar sig.

 

Än i dag vet inte familjen Lunner vem eller vilka som låg bakom mobbningen. Kanske kommer det aldrig att komma fram. Men Emilia mår bra – och är mer aktiv än någonsin på sociala medier. I dag driver hon både en blogg, ett populärt Instagram-konto och brukar dessutom lägga ut videos på Youtube.

– Jag har mest fått positiv respons, men dyker det upp någon elak kommentar nu så tar jag inte åt mig utan försöker istället förklara vilken skada det kan göra. Jag vet att jag är bra som jag är, oavsett vad någon annan säger, säger Emilia.

Åsa tycker att Emilias närvaro på nätet är positiv.

– Jag ser att hon mår bra av att skriva av sig och följa andra som varit i samma situation. Att hon genom sina erfarenheter kan hjälpa andra att se att det går att ta sig ur det som varit jobbigt och må bra igen.

Sociala medier Mobbning Tonår Föräldraskap Instagram Näthat

Familjen Lunner

Familj: Åsa och Wegar Lunner med barnen Emilia, 15, Oliver, 12 och Leo, 6 år.

Bor: Högsby, Småland

Emilia på nätet: Instagram, Snapchat och en blogg på Nouw.com

 

Här är familjen Lunners egna tips för att komma åt nätmobbning:

  Var uppmärksam på sociala medier.

  Fråga hur ditt barn mår. Om du inte får svar, fråga igen. Och igen.

  Prata om hur skolan har varit.

  Prata även med kompisar till ditt barn om du misstänker att något är fel.

  Var en hönsförälder även om det inte alltid är så välkommet, det visar bara att du bryr dig om hur barnet mår och har det.

Den nya skolgården

GRAFIK: Svenska föräldrar och tonåringar om ungas liv på sociala medier.

 

Om undersökningen

Undersökningen bakom siffrorna ovan är gjord på uppdrag av Digitala Livet. ”Digitala Livet” är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner Telia bevakar ett område som växer för varje dag: Digitaliseringen av vårt samhälle och våra liv. Syftet med undersökningen är att ta reda på hur föräldrar och tonåringar ser på sociala medieanvändningen bland tonåringar. Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet Partnerstudio inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är föräldrar med barn 13-18 år. 466 föräldrar och 188 tonåringar har intervjuats under perioden 24 mars-8 april 2016 och genomförd som en webbundersökning.

Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet