Dagens namn: Hilda, Hildur
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Vi föräldrar kan inte bara titta bort”

Patrick Ekwall och Ann Söderlund om hoten och hatet i våra tonåringars dolda vardag

Håll koll på vad dina barn gör i sociala medier.

Agera när du ser något du inte gillar.

Tonårsföräldrarna Patrick Ekwall och Ann Söderlund, som själva sedan lång tid befunnit sig mitt i den sociala mediekarusellen, vet hur viktigt det är att vara förälder även på nätet.

När jag ser något som inte är okej går jag all in, säger Ann Söderlund.

– Min son är väldigt hemlig med sin telefon, men jag har ganska bra koll på vad som pågår på sociala medier via andra föräldrar och jag är på honom hela tiden i perioder. Ifrågasätter varför de lägger upp bilder där de ska spela tuffa.

Ann Söderlunds äldsta barn är, precis som de flesta andra 14-åringar, väldigt aktiv på sociala medier. Han har flera konton på Instagram, använder Snapchat och Kik. Men han har också en mamma som – genom att vara en känd medieprofil som på nära håll sett hur hård tonen på nätet ofta kan vara – är väl medveten om vilken kraft de sociala medierna besitter.

– Även om jag inte varit så påhoppad har flera av mina bästa vänner, som också är offentliga, fått utstå fruktansvärda saker på nätet. Jag ser ju hela tiden hur hård jargongen kan vara, hur mycket hat – inte minst mot kvinnor – som finns därute. Som pojkmamma har jag ett superstort ansvar att förklara för mina söner vad som är okej att skriva och göra och vad som inte är det. Och när jag fått reda på något som jag inte tyckt varit okej har jag gått all in, säger hon när vi pratar i samband med Digitala Livets artikelserie Den nya skolgården, där vi tagit tempen på svenska föräldrars syn på våra tonåringars tillvaro på sociala medier i dag.

Foto: ANNIKA HOLTZ   Foto: ANNIKA HOLTZ  

”Ser jag något som inte är okej går jag all in”

Till exempel har hon upptäckt hur sonen och hans vänner i sociala medier använt kvinnoförnedrande uttryck som de hört i filmer, för att verka tuffa.

– Unga killar inspireras ju av filmer, musik och förebilder. Deras vardag är ju sexism och kvinnoförnedrande slang. De förstår ju inte vad uttrycken verkligen betyder, det är ju min roll som vuxen att förklara det, säger Ann Söderlund.

Hon har under de senaste månaderna varit extra uppmärksam på sonens aktiviteter i sociala medier, engagerat sig i att kontrollera vad som pågår och har, tillsammans med andra föräldrar, bildat ett nätverk för att försöka få bättre koll. Något som förstås inte varit poppis hos sonen.

– Vi har haft otroliga bråk om det här, det har varit skitjobbigt. Men genom att vara på honom med frågor nittiotvå gånger om dagen så har han ändå sakta men säkert börjat berätta lite, och nu kan vi prata om det mer.

Ann Söderlund tycker att man som förälder har ett enormt ansvar att förstå vad som händer i tonåringens digitala verklighet.

­–  Jag ser hur andra föräldrar som inte har lika mycket koll blir helt bortkollrade av sina tonåringar, men jag tycker faktiskt att vi måste försöka hänga med så gott man kan. De lever ju hela sina liv där! När min son vaknar på morgonen har han typ tjugofem nya grejer på Kik som väntar på honom. Och det pågår så mycket mer där än vad vi tror, säger hon.

Budskapet: Vi föräldrar kan inte titta bort.

Foto: ULF HÖJER   Foto: ULF HÖJER  

”Prata om schyssta värderingar”

Sportjournalisten Patrick Ekwall, också en offentlig person, håller med Ann Söderlund om att man som tonårsföräldrar i dag har ett ansvar att hänga med i utvecklingen. Åtminstone på ett övergripande plan.

– Jag tänker inte att man måste lära sig varenda ny app de använder. Herregud, skulle jag göra det skulle jag inte ha tid med något annat! Det handlar mer om att ha en förståelse för vad som händer i deras liv, säger han.

Även skolan måste ha inblick i ungdomarnas digitala verklighet, anser Patrick Ekwall.

– Min dotter hade en lärare ett tag som med nöd och näppe visste vad Facebook var, men inget annat. Det är ju helt galet att en lärare inte har mer koll på sociala medier än så, säger han.

När det gäller Patricks egen snart 17-åriga dotters närvaro på nätet är han inte särskilt oroad. Han berättar att hon vid flera tillfällen varit med om trista saker, men att hon då berättat om det.

– Jag litar på henne. Och när det handlar om personer som betett sig illa mot henne på nätet så har jag agerat, precis som jag skulle ha gjort om det hade hänt i skolan, på simklubben eller var som helst.

På det stora hela tycker Patrick Ekwall att man som förälder måste acceptera att världen förändras, det är såhär det ser ut nu, och i det ta sitt föräldraansvar.

– Det viktigaste är att man är närvarande och uppmärksam på sitt barn. Att man pratar med dem om internets spelregler och ger dem schyssta värderingar.

Sociala medier Tonår Föräldraskap Patrick Ekwall Näthat

Den nya skolgården

GRAFIK: Svenska föräldrar och tonåringar om ungas liv på sociala medier.

 

Om undersökningen

Undersökningen bakom siffrorna ovan är gjord på uppdrag av Digitala Livet. ”Digitala Livet” är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner Telia bevakar ett område som växer för varje dag: Digitaliseringen av vårt samhälle och våra liv. Syftet med undersökningen är att ta reda på hur föräldrar och tonåringar ser på sociala medieanvändningen bland tonåringar. Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet Partnerstudio inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är föräldrar med barn 13-18 år. 466 föräldrar och 188 tonåringar har intervjuats under perioden 24 mars-8 april 2016 och genomförd som en webbundersökning.

Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet