Dagens namn: Henrik
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Hotas varje dag utan att berätta”

Tonåringarnas dolda vardag – svenska föräldrars syn på sociala medier i stor Inizio-undersökning

Foto: CAROLINA BYRMO

Total frånvaro av ansvarstagande vuxna i vissa kanaler.

Mer hot, mobbning och sexuella trakasserier än vad föräldrarna tror.

Digitala livet/Inizios stora undersökning visar svenska föräldrars frustration över våra tonåringarnas dolda vardag på sociala medier.

De kan bli utsatta hur som helst och man har ingen aning om hur de påverkas, säger en förälder.

De är i princip uppvuxna med en mobil i handen. Har aldrig känt till något annat än ett liv där det digitala är minst lika viktigt som det som händer utanför skärmarna. Deras sociala mötesplatser har på kort tid flyttat in på nätet. Digitala Livet – Aftonbladets och Telias gemensamma satsning på digitala frågor – har tillsammans med undersökningsföretaget Inizio tagit tempen på svenska föräldrars syn på våra tonåringars tillvaro på sociala medier i dag.

– Vi har intervjuat föräldrar till tonåringar om hur de själva använder sociala medier och vad de vet om sina tonåringars användning. Sedan har vi även ställt liknande frågor till tonåringar och det är väldigt intressant att jämföra svaren, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

 

Foto: CAROLINA BYRMO   Foto: CAROLINA BYRMO  

Generellt känner tonårsföräldrar förtroende för sina barn kring deras närvaro på nätet och de flesta, 80 procent, upplever att de kan prata med sina ungdomar om den.

– Hos tonåringarna däremot är det inte lika många som känner att de kan prata med sina föräldrar om nätet. Var femte tonåring säger att de inte har någon att prata med om det här, säger Karin Nelsson.

Några andra tydliga resultat ur undersökningen:

En av tre föräldrar känner att de varken har tillräckligt bra koll på vad deras tonåringar gör på nätet, eller vilka de kommunicerar med.

I flera av de mest populära sociala medie-forumen bland unga är närvaron av föräldrar i det närmaste obefintlig.

43 procent av föräldrarna tycker inte att skolan har tillräckligt bra koll på ungdomarnas digitala liv och en tredjedel anser att skolan inte gör tillräckligt när det uppstår problem i sociala medier.

 

Foto: CAROLINA BYRMO   Foto: CAROLINA BYRMO  

Granskningen visar också att tonårsföräldrar underskattar betydelsen av de sociala medierna. Både effekterna av dem – de positiva och negativa – och hur mycket tid ungdomarna lägger på dem. Något som Ann Frisén, professor i psykologi vid Göteborgs universitet och en av Sveriges främsta experter på ungas tillvaro på nätet, känner igen.

– Vi måste förstå vilken genomgripande del av de ungas värld de sociala medierna är, säger hon och berättar att många vuxna ser sina ungdomars tillvaro på nätet som ett spel, ett intresse, något man kan sluta med.

– Men att säga till en tonåring att de inte får vara på nätet är som att säga att de inte får vara med sina kompisar, säger Ann Frisén.

En röst från en av de deltagande föräldrarna i undersökningen bekräftar den bilden: ”Om jag skulle begränsa nättiden skulle han bli utesluten ur gemenskapen på skolan och bland andra kompisar. Vi har testat och alla kompisar försvann”.

 

Foto: CAROLINA BYRMO   Foto: CAROLINA BYRMO  

Ständigt nya appar, den ena svårare att begripa än den andra. Att inte ha koll på vilka forum ens tonåring rör sig på kan kännas stressande för många föräldrar, och den snabba tekniska utvecklingen gör det knappast enklare.

– Jag tror att många föräldrar känner sig lamslagna inför den nya tekniken. De tror att de måste lära sig hur apparna fungerar för få inblick i ungdomarnas närvaro där. Men så är det inte, det räcker långt att fråga barnet vilken funktion appen har för dem. Varför är den rolig? Vilka kompisar har du där? Vi frågar ju hur var det i skolan, men inte så ofta om hur det var på nätet i dag? Det behöver vi ingen teknisk kunskap för, säger Ann Frisén.

 

Foto: CAROLINA BYRMO   Foto: CAROLINA BYRMO  

Hur ska man då göra för att faktiskt få svar på frågan hur tonåringarna har det på nätet? Många ungdomar är ju, som bekant, inte särskilt sugna på att prata om sina sociala liv med föräldrarna – vilket också blir tydligt när man jämför föräldrarnas och ungdomarnas svar i undersökningen. När 16 procent av de deltagande ungdomarna uppgav att de via nätet blivit utsatta för sexuella trakasserier, svarade bara 4 procent av föräldrarna att de trodde att deras barn utsatts. Svaren visade också att en av fem ungdomar utsatts för hot och sexism.

– I mitt arbete har jag märkt väldigt tydligt att många unga faktiskt vill prata mer med vuxna om vad som händer på nätet, men att de drar sig för att berätta om sådant som varit obehagligt av rädsla för att bli förbjudna att använda sig av den kanal där problemen funnits. Det händer tyvärr ganska ofta att föräldrar gör så. Det är ju förstås i största välmening, men uppfattas ofta väldigt negativt hos barnen, de känner sig bestraffade, säger Ann Frisén.

 

Foto: CAROLINA BYRMO   Foto: CAROLINA BYRMO  

Många föräldrar tycker inte heller att skolan verkar ha tillräckligt bra kontroll på vad eleverna gör på sociala medier, även bland tonåringarna tyckte en klar majoritet att skolan inte hängde med.

– De siffrorna känner jag väl igen. Det finns en väldigt stor vilsenhet i skolorna om hur man ska tag i de här frågorna, säger Ann Frisén som, tillsammans med Sofia Berne, precis kommit ut med en handbok mot nätmobbning till skolor.

– Precis som hos föräldrar är det många lärare som fokuserar på att de inte förstår de kanaler som ungdomarna rör sig i. Men även om nätet gör det hela mer komplext – så många fler kan ju se det som pågår och det är extremt lätt att både missuppfatta och missuppfattas – så handlar det ju i grund och botten ändå om mobbning, som många lärare faktiskt kan väldigt mycket om, säger Ann Frisén.

 

På det stora hela uppger tonåringarna att sociala medier tillfört mer positiva värden till deras liv än vad de tillfrågade föräldrarna tror. Till exempel svarar nästan hälften av ungdomarna att de fått stöd av vänner via sociala medier.

– Nätet är en fantastisk arena för identitetsskapande, på så många sätt. Möjligheten att hitta likasinnade – det kan ju vara enormt gynnsamt, inte minst om man bor på en liten ort. Att man kan experimentera med åsikter, prova sig fram på ett helt nytt sätt än tidigare. Det är ju helt ovärderligt under tonåren.

Inizio Sociala medier Tonår Digitalisering Föräldraskap

Röster ur undersökningen

Tonåringarna om sin dolda vardag på sociala medier

En okänd person med ett falskt namn tog kontakt med mig via Kik, en app som jag inte använder längre. Personen bad mig att gå in på en hemsida och klä av mig framför kameran”.

 

Jag försvarade någon på en sida och fick då liknande meddelanden: I'm gonna kill u and ur family, black fuckin nigger.”

 

”Jag använder det mest för att det är roligt och som tidsfördriv. Jag gör olika saker, lägger upp ibland men ser mest vad andra gör och lägger upp. Det sämsta är att man oftast kan vara anonym och skriva elaka saker till andra. Det bästa är att det är kul och man hittar nya intressen och vänner.”

 

”Jag delar bilder, pratar med vänner, söker upp personer. Jag tycker det är bra att man får bättre självförtroende tack vare komplimanger osv. Tycker det är dåligt att så många (inklusive jag själv) faktiskt har blivit beroende av det och inte kan lägga ifrån oss mobilerna utan att få panik och ångest. Vi använder det för mycket helt enkelt.”

 

På Kik har jag blivit erbjuden sex mot betalning, fler så kallade ”dick picks” än jag kan räkna, hot om att personen skulle ta livet av sig om jag inte blev tillsammans med denne, lättklädda bilder på okända personer som sedan velat att jag ska skicka liknande bilder.”

 

Föräldrarna om sin syn på våra tonåringars tillvaro på sociala medier i dag:

Det första som händer på morgonen är att hon kollar mobilen, den hänger med vid frukostbordet, tandborstningen och givetvis hela dagen, hela kvällen. Selfies i tid och otid. Ibland tar jag telefonen och lägger undan den. När de läser läxor är de uppkopplade på Skype och pluggar tillsammans. Det är ett helt annat sätt att umgås”.

 

Jag har varit orolig mest för att det är så nytt och jag är gammal, men mina ungar beter sig rätt (oftast), vi pratar mycket om det och har koll på läget, så det funkar bra hos oss.”

 

”Några föräldrar vi känner har barn som i perioder hotats varje dag utan att berätta om det, det har kommit fram i efterhand. Tänk…vi kan sitta i soffan och kolla på tv och i rummet bredvid så pågår det här, utan att man ens känner till det.”

 

Min dotter lever i en värld av kosmetikbloggar. Hon kan allt om olika kosmetiska tekniker och ”förskönande ingrepp” för att få större läppar, jämnare hud, snyggare hår etc. Det oroar mig inte att hon lär sig så mycket om detta område, men det påverkar hennes förmåga att se sin och andras naturliga osminkade skönhet. Det är som att ingen längre kan gå ut utan att först korrigera sitt utseende en timme framför badrumsspegeln. Inte konstigt att ungdomar i dag mår sämre än någonsin!”

 

Jag vet inte vad han gör i sin mobil, har inte rätt att snoka där. Han får inte vara i min mobil heller”.

Den nya skolgården

GRAFIK: Svenska föräldrar och tonåringar om ungas liv på sociala medier.

 

Om undersökningen

Undersökningen bakom siffrorna ovan är gjord på uppdrag av Digitala Livet. ”Digitala Livet” är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner Telia bevakar ett område som växer för varje dag: Digitaliseringen av vårt samhälle och våra liv. Syftet med undersökningen är att ta reda på hur föräldrar och tonåringar ser på sociala medieanvändningen bland tonåringar. Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet Partnerstudio inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är föräldrar med barn 13-18 år. 466 föräldrar och 188 tonåringar har intervjuats under perioden 24 mars-8 april 2016 och genomförd som en webbundersökning.

Senaste nytt
Om Aftonbladet