Dagens namn: Henrik
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Skrik inte på oss – prata med oss”

Rådet: Så här kan föräldrar hjälpa oss

Hjälp dina barn att lägga ifrån sig sina telefoner ibland.

Gör inget förhastat när du upptäcker något du inte gillar på sociala medier.

Det här vill ungdomarna själva ha hjälp med i sin vardag på nätet.

Att som förälder skälla på oss kommer bara göra allt värre, säger Saga, 15.

– Mina föräldrar snokade igenom min telefon i somras. Jag blev så jäkla arg. Visst, jag förstår att det var för att de var oroade, men ändå. Det finns saker som faktiskt inte angår dem.

Saga Toomson tar en slurk av sin frappe med jordgubbssmak, toppad med grädde. Hon och vännerna Julia Piccardo och Alma Thun sitter på favoritstället Espresso House i gallerian Bromma blocks utanför Stockholm. De är alla tre aktiva på sociala medier, väldigt aktiva. Kollar ständigt av sina flöden, ganska ofta även under lektionerna, lägger ogärna ifrån sig sina telefoner.

– Det första jag gör på morgonen är att titta igenom mobilen. Instagram, Snapchat, Facebook... Sedan, under dagen, tar jag upp den lite då och då. Eller – typ hela tiden, säger Alma.

 

Julia Piccardo. Foto: CAROLINA BYRMO   Julia Piccardo. Foto: CAROLINA BYRMO  

Alma, Saga och Julia är, med andra ord, precis som de flesta andra tonåringar i dag. Det bekräftas i Digitala Livets och Inizios undersökning där vi tagit tempen på svenska föräldrars syn på våra tonåringars tillvaro på sociala medier i dag – och som dessutom visar att många föräldrar känner frustration kring ungdomarnas tillvaro på nätet. Tjejerna berättar att det även hemma hos dem suckas en hel del över att de ständigt sitter med telefonerna framför sig.

– Mina föräldrar tycker att jag borde lägga bort telefonen under någon timme om dagen i alla fall, säger Julia och de andra nickar.

De verkar alla tre känna att det, även om de inte alltid ger uttryck för det i stunden, är rätt skönt när vuxenvärlden sätter vissa begränsningar kring mobilanvändandet.

– Jag kan önska att jag skulle kunna lägga undan den mer av mig själv. Men det är skitsvårt, säger Alma.

Saga, som tidigare åkt på mobilfria läger och tyckt att det varit superskönt, går till och med så långt som att säga att hon, när hon själv får barn någon gång i framtiden, kommer att ställa en mobillåda i hallen där i alla familjen ska lägg sina telefoner så fort de kommer hem. Men det, tycker Alma och Julia, vore att gå för långt.

– Nää, gud vad taskigt! säger Julia.

 

Alma Thun. Foto: CAROLINA BYRMO   Alma Thun. Foto: CAROLINA BYRMO  

Undersökningen visade också att även om de flesta föräldrar har rätt bra koll på vilka sociala medie-kanaler deras ungdomar använder, har de inte riktigt förstått hur mycket de använder dem. Det känner Alma, Saga och Julia igen.

– Mina föräldrar fattar inte hur stor del av livet som de sociala medierna är. De brukar säga ”när jag var liten gick jag till en kompis, plingade på och frågade om vi skulle leka”. Då brukar jag förklara att det funkar inte så längre! Vi ses på nätet i stället, säger Saga.

För att få bättre koll på vad ens tonåring sysslar med online tycker tjejerna att det kan vara bra att ladda ner de appar som hen använder. Med det inte sagt att föräldrarna nödvändigtvis ska börja följa och, gud förbjude, kommunicera med sina barn i dem. Det räcker att förstå, åtminstone litegrann, vad apparna går ut på.

– Det tror jag kan kännas tryggt för föräldrarna. Om man vet hur de funkar blir det dessutom lättare att prata med sitt barn om vilka risker det kan finnas med dem och så, säger Saga.

 

Saga Toomson. Foto: CAROLINA BYRMO   Saga Toomson. Foto: CAROLINA BYRMO  

Hon, och även Alma och Julia, återkommer ofta under samtalet till hur viktigt det är att föräldrar lär sina barn hur internet fungerar – att ett dumt drag på nätet kan få enorma konsekvenser och att bilder kan vara kvar för alltid trots att det kan verka som att de raderats. Men, säger de, det gäller att prata med sin tonåring på rätt sätt. Att ”sätta sig ner i lugn och ro och försöka förstå hur vi tänker och känner”. Föräldrar som börja skälla för att de sett att något de inte gillat på sociala medier bör tänka om, bättre är att på ett lugnt sätt förklara varför de är oroade.

– Framför allt ska man prata innan man gör något förhastat, som att gå igenom telefonen. Att ta bort mobilen eller tvinga ens barn att stänga ner konton är inte heller bra, det kommer bara att göra allt värre, säger Saga och säger att hon på sätt och vis kan förstå varför hennes föräldrar, utan lov, gick igenom hennes telefon.

– De var väl frustrerade för att jag inte ville berätta en massa grejer för dem. Men det var ändå inte okej, jag hade hellre velat att vi hade pratat med varandra på ett lugnt sätt.

Inizio Sociala medier Mobbning Tonår Digitalisering Föräldraskap Familjerelationer Internet

Den nya skolgården

GRAFIK: Svenska föräldrar och tonåringar om ungas liv på sociala medier.

 

Om undersökningen

Undersökningen bakom siffrorna ovan är gjord på uppdrag av Digitala Livet. ”Digitala Livet” är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner Telia bevakar ett område som växer för varje dag: Digitaliseringen av vårt samhälle och våra liv. Syftet med undersökningen är att ta reda på hur föräldrar och tonåringar ser på sociala medieanvändningen bland tonåringar. Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet Partnerstudio inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är föräldrar med barn 13-18 år. 466 föräldrar och 188 tonåringar har intervjuats under perioden 24 mars-8 april 2016 och genomförd som en webbundersökning.

Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet