Dagens namn: Fabian, Sebastian
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Vågade prata – och fick kärlek tillbaka

Molly Sandén om mordhoten, de elaka kommentarerna – och kärleken online: Låt inte det dåliga vinna

Molly Sandén ville först inte berätta.

Men det var när hon vågade prata om mobbningen och de elaka kommentarerna som hon hittade styrkan.

– Om man har alla de här tankarna i sitt huvud så kan de växa sig jättestarka och bli mycket jobbigare än om du delar de med någon.

Hon har varit i offentligheten sedan hon var tonåring och har fått utstå mycket hat och elakheter på nätet och i sociala medier. Men när hon började prata om problemen fick hon också massor av kärlek tillbaka – något som fick henne att se det dåliga i ett nytt ljus.

I dag som 23-åring jobbar hon aktivt mot mobbning som Friends ambassadör.

– Över nätet kan man ofta vara väldigt mycket mer elak än man hade vågat vara i verkliga livet. Det har jag märkt själv, hur folk vågar uttrycka sig med starkare ord. Jag har i princip fått mordhot online. Och det är ju inte så vanligt på gatan att folk kommer fram och säger, jag ska döda dig din äckliga gris, säger Molly Sandén till Digitala Livet – när vi ses för ett samtal som en del i ”Den nya skolgården”, artikelserien där vi tagit tempen på svenska föräldrars syn på våra tonåringars tillvaro på sociala medier i dag.

– Jag tror att det är viktigt att prata om mobbning på nätet för att det är väldigt svårt att kontrollera, det syns inte utåt. Det är svårt att märka av som förälder eller vuxen. Man kanske inte ens har tillgång till sina barns sociala medier och kan se vad som skrivs, fortsätter hon.

 

Foto: MAGNUS SANDBERG   Foto: MAGNUS SANDBERG  

För henne själv blev förändringen stor när hon vågade prata om mobbningen. Även om det inte var lätt från början.

– När det hände mig var jag först inte så duktig på att prata om det, berättar hon.

Men när hon väl öppnade upp blev reaktionerna bättre än hon kunnat föreställa sig.

– Jag hade turen att få så enormt mycket kärlek av fans och föräldrar när jag började berätta om det här. När det skrevs om att jag mobbades för min vikt i samband med Let´s dance, var det första gången jag vågade berätta att jag får så mycket elaka kommentarer. Och då blev det som en motreaktion mot det. Tjejer som skrev ”att du ser ut som du gör,får mig att må bättre”. Och mammor som skrev saker som att ”jag är glad att min dotter har dig som förebild”.

– Det var något jag aldrig hade kunnat drömma om. Då fick jag lite mer distans till de jobbiga tankar som fanns i mig själv. Att bara genom att jag är mig själv och ser ut som jag gör så kan andra titta sig i spegeln och känna att de är nöjda med sig själva. Det var en så mäktig känsla. Och så fin känsla. Då kände jag nästan ångest för att jag låtit de dåliga tankarna nå mig. Då blev det som att jag fick ett uppdrag att vara stolt, vara mig själv och inte låta det dåliga vinna, för jag kan påverka.

 

Foto: MAGNUS SANDBERG   Foto: MAGNUS SANDBERG  

Men även om det utbredda stödet från fans och deras föräldrar var viktigt för Molly så tror hon att det ibland kan hjälpa mycket att bara våga berätta för en enda person.

– Så fort jag började prata om att jag själv blivit mobbad så märkte jag att folk vågade prata med mig på ett annat sätt. Efter spelningar kan jag idag få upp emot tio handskrivna brev där tjejer, och ibland killar, berättar om hur mobbningen påverkat dem och förstört deras liv. Även om det är svårt för mig att ta in, för det ligger så nära mig själv, så jag tror att bara genom att skriva av sig till någon som varit där och tagit sig ur det så kan det hjälpa.

Själv önskar hon ibland att hon kunde hjälpa alla som drabbas personligen.

– Därför känns det skönt att jobba med organisationer som Friends som kan jobba systematiskt mot mobbning, säger hon.

Hon menar också att föräldrar har en viktig roll att spela – även om det som tonåring inte alltid känns så.

 

Foto: MAGNUS SANDBERG   Foto: MAGNUS SANDBERG

Någon hon själv erfarit.

– Jag ville inte prata så mycket med mina föräldrar. För jag kände att jag skämdes lite nästan. Och jag visste ju lite vad de skulle säga. Jag tänkte att det hjälper ju inte. Mamma kommer ju säga att jag är fin ändå. I stunden tänker man inte att det ska hjälpa. Men det var ju först när jag började prata om det som jag märkte hur viktigt det var. För att kunna ta ett kliv ifrån det. Om man har alla de här tankarna i sitt huvud så kan de växa sig jättestarka och bli mycket jobbigare än om du bara delar de med någon, för då kan du se det lite mer utifrån och det gör inte riktigt lika ont.

Molly tror att det är en bra idé om föräldrar försöker fråga sina barn hur det är på nätet och sociala medier. Att låta hela familjen ventilera.

– Det kanske är svårt att bara säga: Är någon elak mot dig på internet? Men jag tror att om man försöker få till en diskussion kring hur vi använder mobilen, sociala medier och är uppkopplade och tillgängliga för alla hela tiden, då kan man också prata om vad som kan hända på de olika tjänsterna.

Inizio Sociala medier Mobbning Tonår Digitalisering Föräldraskap Familjerelationer Internet

Den nya skolgården

GRAFIK: Svenska föräldrar och tonåringar om ungas liv på sociala medier.

 

Om undersökningen

Undersökningen bakom siffrorna ovan är gjord på uppdrag av Digitala Livet. ”Digitala Livet” är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner Telia bevakar ett område som växer för varje dag: Digitaliseringen av vårt samhälle och våra liv. Syftet med undersökningen är att ta reda på hur föräldrar och tonåringar ser på sociala medieanvändningen bland tonåringar. Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet Partnerstudio inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är föräldrar med barn 13-18 år. 466 föräldrar och 188 tonåringar har intervjuats under perioden 24 mars-8 april 2016 och genomförd som en webbundersökning.

Senaste nytt
Om Aftonbladet