Dagens namn: Vivianne
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Doldisarna – bakom stora teknikgenierna

Cheferna hyllas – men vilka har egentligen stått för innovationerna? Känner du till dessa skarpa hjärnor?

Affischnamn som Steve Jobs och Bill Gates hyllas för att de förändrat världen.

Men inte sällan är det andra som skapat innovationerna toppcheferna prisas för.

Här är de okända personerna bakom några av världens viktigaste teknikgenombrott.

När Apple nyss fyllde 40 år blev det ännu ett tillfälle att uppmärksamma vad Appleskaparna Steve Jobs och Steve Wozniak gjort för den moderna teknologin. Men man kan också utnyttja tillfället till att minnas ”den tredje Applen” och andra doldisar som radikalt påverkat hur vi lever, men förblivit doldisar:

 

Ronald Wayne

Wayne togs 1976 in som tredje partner i det då färska företaget Apple. Han hade arbetat med Steve Jobs på Atari och Jobs tanke var att Wayne skulle fungera som den tredje lite klokare och äldre partnern.

Men bara två veckor in i samarbetet drog Wayne öronen åt sig och backade ur Apple och de tio procents ägande han hade fått. Wayne hade blivit ordentligt oroad över ett lån på 1 500 dollar som Jobs hade tagit för att köpa material. Wayne började grubbla över faktumet att han tjänade mer än sina yngre partners och blev oroad att han skulle bli betalningsskyldig om företaget gick omkull.

Det tog inte lång tid innan Ronald Wayne bevisades fel i sina farhågor, extremt fel. Men då hade han redan tackat för sig och återgått till Atari. I dag lever på en husvagnscamping i Nevada, samlar frimärken och mynt och – kanske viktigast – känner ingen ånger över sitt beslut för 40 år sedan. Han säger att det enda han ångra är att han i början av 1990-talet sålde det avtal han skrev med Jobs och Woznik för 500 dollar. 10 år senare såldes kontraktet på auktion för 1,5 miljoner dollar.

 

Tony Fadell

Det har ofta berättats om den effektiva brainstorm som ledde till att Steve Jobs kom på den livsstilsförändrande pryl som döptes till iPad. Men det var i själva verket Tony Fadell som kom med idén när han var frilansande konsult för Apple. Fadell fick inte rubrikerna men i slutänden fick han pengarna. Fadell har uppenbarligen en vass hjärna och han gick vidare och skapade Nest Labs, som senare köptes av Google för 3 miljarder dollar. Man kan anta att han inte bor granne med Ronald Wayne i öknen i Nevada.

 

Martin Cooper

Under sin tid på företaget Motorola uppfann Martin Cooper 1973 i princip det som kom att bli känt som mobiltelefonen. Cooper hade senare en framgångsrik karriär med diverse telefonrelaterade entreprenörskap, men man kan tänka sig att han gärna hade haft en procent på de tusentals miljarder som hans produkter genererat.

 

Vic Hayes

Varje gång som man ser skylten “gratis wifi” I en offentlig lokal bör man skicka en tacksam tanke till Vic Hayes. Hans framgångsrika bidrag till dagens tekniksamhälle inträffade när han arbetade på kassaregisterföretaget NCR. Hayes hade fått uppgiften att skapa ett radiosamband mellan NCR:s kassaregister och back end i företagets stordator.

Hayes fick aldrig något officiellt tack för sin i dag så omvälvande uppfinning. Å andra sidan är han uppenbarligen inget större fan av wifi. Enligt tidningen Network World har han bara en gammal enkel mobil för nödsituationer, han kan vare sig ta mot mail eller surfa på den.

 

Doug Engelbart

Engelbart uppfann inte internet. Men han var I högsta grad på plats. Enligt tidningen ITworld var det Engelbart som tog emot den första sändningen på world wide webs föregångare Arpanet. Inte minst: det var Engelbart som uppfann musen.

Ett tråkigare faktum är att han inte fick ett öre för sin uppfinning från 60-talet. Hans patent gick ut och när det förnyades 1987, när musen blivit obligatorisk, ansågs inte Engelbarts ursprungliga datormus inkräkta på patentet. När Engelbart gick bort 2013 hade han inte blivit rik på sin skapelse, men vid det laget var i alla fall historien korrekt skriven.

Senaste nytt
Om Aftonbladet