Dagens namn: Klara
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Din nya golfcaddie – en egen drönare

Utan bollar på 13:e hålet? Kan det här vara lösningen?

Japanska e-handelsbolaget Rakuten utvecklar drönare som ska kunna leverera snacks, dricka eller nya bollar när du är ute på golfbanan.

Om bollarna tagit slut redan vid hål 13, eller om du plötsligt inser att lunchsuget var långt större än du trott när du gick ut på dagens runda.

Snart finns lösningen för golfspelare som hamnar i sådana situationer.

Det är den japanska online-jätten Rakuten Inc som inom kort på försök använder drönare för leveranser av varor till hugade konsumenter ute på en runda.

Från 9 maj görs ett månadslångt test på banan Camel Golf utanför Chiba söder om Tokyo. Golfspelare kommer att kunna beställa bollar och andra utrustningsdetaljer, men också dryck och enklare tilltugg.

– Vi beslutades oss för att göra en leveransservice tillgänglig på en golfbana eftersom det finns regler som begränsar möjligheten att testa detta i befolkade områden, säger en talesperson för Rakuten till tidningen Japan Times.

Beställningen görs via en app – i testperioden bara för android – och placeras på en drönare hos en leverantör till Rakuten. Varefter varorna skickas till särskilda leveransplatser längs banan. Betalning görs med kort eller via Rakutens kundkort. Kunden får sedan reda på var och när varorna kommer att finnas tillgängliga.

Rakuten ser testet i Chiba som utgångspunkt för att leverera även i andra sammanhang:

– I nuläget kommer vi bara att erbjuda tjänsten på denna golfbana. Men vi har en vision om att kunna göra sådana leveranser även till exempelvis katastrofområden eller ensligt belägna bergstrakter, men vi har inga detaljer om när och hur, fortsätter talespersonen till Japan Times.

Drönaren, som döpts till Tenku, kan maximalt ta två kilos last, den är specialbyggd med autopilot för att navigera i och tåla de kraftiga vindar som kan uppstå i de kustnära områden där golfbanor ofta finns. Om en dryg månad vet vi hur stor efterfrågan är på det senaste inom drönarservice.

Golf Teknik
Senaste nytt
Om Aftonbladet