Dagens namn: Roland
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Gör verklighet av din hemliga dröm

Fem appar som får fart på ditt skrivande – snart kan romandrömmen vara sann

Drömmer du om att skriva en kioskvältare men saknar allt för ofta papper och penna när idéerna börjar flöda?

Här är apparna som hjälper dig att få ned idéerna när de dyker upp.

Att bli författare eller att skriva en storsäljande roman är något som många drömmer om och alldeles säkert har även du fått en briljant idé på bussen, under löprundan eller i något annat sammanhang där du saknat både papper och penna.

Som tur är bär vi ofta med oss vår mobiltelefon och visst, i de allra flesta telefoner idag finns det något program motsvarande iphonens anteckningar som vi snabbt kan ta fram om idéerna börjar komma till oss.

Men eftersom det lätt blir rörigt och svårt att få en översikt där kan det vara värt att införskaffa sig en app som du viker helt åt dina olika uppslag och bokidéer.

Aftonbladets Digitala Livet tipsar här om fem appar som kan hjälpa dig att få fart på skrivandet:

 

Storyist:

Fungerar i princip som ett ordbehandlingsprogram och fungerar även till andra typer av skrivande och det går även att lägga in bilder, välja typsnitt, färger och sidformat. När du exempelvis skriver på en novell finns olika typer av arbetsblad att använda sig av i Storyist beroende på om du behöver skriva ned en utförlig beskrivning av en särskild karaktär eller om du vill arbeta med en vändpunkt i berättelsen. Eftersom appen arbetar mot molnet kan du exempelvis skriva den på din surfplatta hemma och bearbeta den på tunnelbanan från din mobiltelefon.

 

IA Writer:

Vill du ha en app som inte är så avancerad och identifierar dig mer med författaren som sitter vid sin skrivmaskin är IA Writer ett säkert val. Faktum är att gränssnittet är utformat till att efterlikna en gammal hederlig skrivmaskin. Dessutom har den en spännande funktion vid namn ”Focus” som skapar en gradvis oskärpa på andra delar av dokumentet än där du befinner dig. Du kan även markera adjektiv, substantiv, verb i olika färger för att säkerställa att du inte skriver allt för svulstigt.

 

Ommwriter:

”Omm”:et i Ommwriter skulle kunna vara hämtat från det ljud som mer andligt sinnade människor gör när de mediterar, eftersom den både har en enkelhet och inger ett lugn genom att utestänga andra störande appar. Nackdelen är att den inte är ett ordbehandlingsprogram med en massa användbara funktioner, vilket gör att du förmodligen bäst använder den som ett komplement som kan underlätta för dig när skrivkrampen sätter in.

 

Scrivo Pro

Vill du ha ett avancerat ordbehandlingsprogram och ett alternativ till Storyist kan Scrivo Pro också vara ett sådant. Scrivo Pro är lite dyrare än sina konkurrenter och kan vara lite knepigare att lära sig innan man får helt och fullt kläm på det. Samtidigt är det ett kraftfull ordbehandlingsprogram med alla nödvändiga funktioner och mer därtill.

 

Till Android:

 

Monospace:

En gratisapp som både är snyggt, minimalistiskt designad och pedagogiskt utformad för att underlätta ditt skrivande. Den ger dig snabbt tillgång till dina texter via Google Drive eller Dropbox och har ett fint utformat katalogsystem kategoriserat genom taggar.

Joakim Kempe

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet