Dagens namn: Gerhard, Gert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

GUIDE: Kolla vad Snapchat vet om dig

Nya funktionen avslöjar vilken personlig data jätten sparat om dig

Började du använda Snapchat för att vara mer anonym på nätet?

Här är Snapchats nya funktion som avslöjar vilken personlig data som jätten sparat om dig.

När Snapchat lanserades 2011 ansågs appens ”självförstörande” meddelanden vara en av förklaringarna till succén. Med Snapchat skulle användaren kunna vara mer anonym och verka digitalt eftersom upplagda bilder försvann efter 24 timmar.

Nu står det klart att de självförstörande meddelandena inte raderas efter ett dygn – i varje fall inte de som skickats till Snapchats funktioner Live Story och Local Story.

Meddelanden raderas inte

För tidigare i år lanserades en funktion som hamnat lite i skymundan. Utöver möjligheterna att dela med sig av ljudklipp, ringa videosamtal samt tillgång till en rad nya emojis fanns där en uppdatering som gått de allra flesta av Snapchats användare förbi.

Funktionen heter ”Download My Data” och erbjuder användaren möjligheten att ta reda på vad för slags information som Snapchat samlat in och lagrat under den tid som du använt tjänsten.

Att du inte sett uppdateringen är i sig inte särskilt konstigt eftersom verktyget ”Download my data” inte finns tillgänglig i appen i din telefon utan kräver att man vänder sig till Snapchats webbsida.

Sparas på obgränsad tid

Bland informationen som samlats in finns dina inloggningar, din historik vad gäller att kontakta deras kundservice, antalet meddelanden du har skickat och tagit emot och köp som du har gjort via appen.

Dessutom, har det visat sig, kan du där även få tillgång till alla de meddelanden som du skickat till Snapchats Live Story och Local Story.

Där kan du även se om redaktörerna hos Snapchat tittat på det klipp du skickat in men också klippen, bilder och text samt information om geofilter – vilket sparas på obegränsad tid av Snapchat.

Snapchat
Joakim Kempe

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet