Dagens namn: Klara
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Nu riktas världens ögon mot Google

Förväntas presentera nytt VR–set på jätteevent – vilka fler nyheter kommer?

SAN FRANCISCO. I dag startar Googles stora konferens på tech-jättens bakgård i Mountain View.

Här är några av de heta nyheterna som läckt redan innan starskottet gått.

När reportrar registrerade sig till Googles stora utvecklarkonferens Google IO bestod presskittet av goodies som vattenflaska, solglasögon och solkräm (konferensen hålls vid Googles högkvarter i Mountain view, där det är varmare och soligare än inne i San Francisco) och dessutom en Google cardboard.

Googles virtual reality-set lanserades för två år sedan och var en superbillig variant av det som skulle komma. VR budget-klass, kan man säga.

Kartong eller lyx

Kartongkittet kräver att du laddar ner en VR-app till din egen telefon och placerar den inuti kartongen. Kritiker menar att Google sköt sig själva i foten genom att lansera en så simpel VR-upplevelse, men å andra sidan har tusentals människor fått möjlighet att uppleva virtual reality. Bland annat har Google skeppat sina kartonger till skolor, där elever fått möjlighet att besöka både planeten Mars och kinesiska muren i klassrummet.

I år har VR-industrin slagit i taket – snyggdesignade och dyra Oculus Rift och Playstation VR har hamnat på försäljningsdiskarna.

Det som alla förväntar sig första dagen på Google IO är ett nytt VR-set ska lanseras – Android VR. Enligt ryktena ska det vara ett VR-set som inte håller samma klass som toppkonkurrenterna, men fyller ett tomrum och är bättre VR Gear.

”Ok google” hemma

För alla Android-användare som dagligen använder kommandot “Ok, Google” för att på ett smidigt sätt få svar på frågor av telefonen kommer en annan spännande nyhet.

Google förväntas lansera en digital hemma-assistent som precis som telefonen kan serva sin ägare med sökningar på nätet och svar på frågor som: Hur blir vädret? Det är bara att hojta ut sina frågor hemma och ”Chirp”, är arbetsnamnet för den digitala assistenten, har förhoppningsvis svar. Chirp kan bli en konkurrent till Amazons Echo, men Amazons uppfinning har stort försprång.

Fler framtidsvisioner

Det här är den första utvecklarkonferensen sedan Google ombildades och grundarna Sergey Brin och Larry Page med varm hand lämnade över basverksamheten till Sundar Pichai. Själva ville de ägna sig åt annat än sök och Google Maps. Alphabet, som det nya Google-företaget kallas, hanterar framtidsinnovationer, som självkörande bilar och kontaktlinser som kan mäta sockerhalten i blodet. Ett annat projekt som Alphabet rattar handlar om att att stoppa åldrandet.

Om någor av de forna grundarnas nya projekt kommer att presenteras på Googlefesten återstår att se.

Google
Senaste nytt
Om Aftonbladet