Dagens namn: Roland
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Armbandet – nu ett vapen mot cancer

Fitbit ska hjälpa kvinnor att överleva bröstcancer: Läkare kan erbjuda mer träffsäker vård

Foto: FITBIT

SAN FRANCISCO. Det började som en pryl för träningsnördar.

Nu ska en vanlig Fitbit hjälpa kvinnor att överleva bröstcancer.

Det är morgonen efter den stora löparfesten ”Bay to Breakers” i San Francisco. Ett galet evenemang där halva staden klär ut sig i stolliga kostymer och springer, dansar eller studsar fram över branta gator.

Woody Scal, affärschef på Fitbit, hälsar och börjar entusiastiskt prata om loppet. Han funderar på hur många maskeradklädda människor som loggade sin löparinsats med hans aktivitetsarmband.

– Hur många såg du, undrar han nyfiket när han slår sig ner vid bordet och en klockad intervju startar.

Anställd nummer elva

Scal är anställd nummer elva på företaget som fått miljontals människor över hela världen att få upp ögonen för vardagsträning. Inte bara svettiga långpass på gymmet, utan träning som knappast märks. Den lilla prylen runt handleden får folk över hela världen att ta trapporna istället hissen och gå ett extra varv runt kvarteret, så stegmätaren tickar upp till målet – 10 000 steg per dag.

I dag finns 17 miljoner aktiva fitbitanvändare runt om i världen. Och Fitbit har blivit mer än en pryl för fitnessnördar. För några  veckor sedan kom nyheten att Fitbit teamar upp med ett av USA:s ledande cancerforskningsinstitut för en stor studie som är den första i sitt slag.

Fitbits och bröstcancer

Cancerstudien som startar i augusti tar sikte på kvinnor som behandlats för bröstcancer. En av fem riskerar att drabbas av cancer igen. Nu vill forskarna ta reda på om mer träning och viktminskning kan leda till mindre risk för att bröstcancern ska komma tillbaka.

3 200 kvinnor deltar i studien. Hälften kommer att utrustas med fitbit och coachas av en personlig tränare som hjälper testpersonerna att hålla sig i form och gå ner i vikt. Den andra hälften – kontrollgruppen – får inga speciella instruktioner. Studien löper över sex år och resultaten kan förändra cancervården, tror Woody Scal.

– Det är spännande. Tänk om en fitbit kan hjälpa kvinnor att överleva bröstcancer, säger han och ser uppspelt ut.

“Hjälper folk vara ärliga”

Fitbit har gått från peppad startup till vinstdrivande tech-jätte på mindre än tio år. Sedan starten 2007 har företaget sålt 43 miljoner aktivitetsarmband. Miljontals aktiva fitbitanvändare håller med hjälp av armbanden daglig koll på allt från antal steg till hjärtaktivitet, vikt och sömnmönster. Sensorerna i armbandet skickar all info till en app, som översiktligt radar upp fitnessdata. Soffpotatis-beteende avslöjas – svart på vitt.

– Vi hjälper människor att vara ärliga mot sig själva, men vi gör det på ett kul sätt. Vi vill vara folks uppmuntrande kompis, istället för en tuff coach, säger Woody Scal.

Att företaget bryter ny mark tillsammans med cancerforskare ser Woody Scal som ett naturligt steg. Från fitness till hälsovård. Framöver hoppas han att läkare ska kunna dra nytta av den information som fitbitanvändare – deras patienter – samlar på sig.

– Läkare kan få insikter om sina patienter som de aldrig tidigare haft och erbjuda mycket mer träffsäker vård, säger Woody Scal.

Dataslarv och utslag

Fitnessjättens historia har inte varit en rak framgång. För några år sedan anklagades Fitbit för att hantera användarnas data på ett slarvigt sätt. Utan att fitbitanvändarna själva visste var deras träningsinformation offentlig på nätet. Utslag och allergier orsakade av aktivitetsarmbanden har varit ett annat problem som företaget brottats med. Aktievärdet störtdök efter första kvartalsrapporten i år. Trots att Fitbit redovisar vinst är investerarna oroliga. Konkurrenter som Apple och Microsoft flåsar armbandsjätten i nacken.

Men Woody Scal verkar ta börsrabaldret med ro. Han tror på vad företaget gör.

– Vi vet att människor vill leva mer hälsosamma liv, röra sig mer och sova bättre. Våra armband triggar beteendeförändringar och det är jag stolt över, säger Woody Scal.

Senaste nytt
Om Aftonbladet