Dagens namn: Roland
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Bilderna på Googles nya storsatsning

Svaret på ”Siri” och ”Echo” – så fungerar ”Assistent”

SAN FRANCISCO. Att curlas av en personlig assistent, som fixar, ordnar och håller koll på allt?

Nu blir det verklighet.

Google presenterar en ny, digital hjälpreda som ska göra livet enklare.

Solen gassar och sju tusen människor har tagit plats på amphiteatern Shorline, ett stenkast från Googles högkvarter i Mountain View.

Ryktena kring nyheterna som ska släppas under utvecklarkonferensen Google I/O har cirkulerat i dagar och stämningen hos publiken är på topp. Peppade techisar försöker till och med få igång vågen runt läktarna.

En avslappnad Sundar Pichai, vd för Google, kliver upp på scenen och förklarar att det Google mest av allt vill är att hjälpa oss att få saker och ting gjorda. Det låter lovande. Vi har vant oss vid att Google assisterar. Googlesökningarna ger svar på det mesta. Många Androidanvändare använder röstkommandot ”Ok, google” som gör telefonen startklar och redo att söka på just det du vill. Men nu vill Google ta ett kliv till och puffa in en vassare digital assistent i mixen. Googles svar på Apples Siri och Amazons Echo.

 

Foto: AP   Foto: AP  

Ska bakas in i nya Google-produkter

Den nya assistenten som rätt och slätt heter Assistent ska bakas in i nya Google-produkter och ger mycket mer än en vanlig google-sökning. På väg hem från jobbet i bilen kan du tala om för assistenten att du är sugen på curry. I ett huj bläddrar assistenten fram en rad indiska restauranger (förutsatt att du bor i sen stad där den finns några att välja på) och frågar om den ska beställa? Sedan räknar assistenten ut när du är framme vid restaurangen för att plocka upp maten och lägger in ordern i lagom tid.

När du väl kommer hem kan du fortsätta din dialog med Google via nya Google Home. Storbildsskärmarna bakom Sundar Pichai fylls av den snyggdesignade Google Home, som ser ut som en futuristisk högtalalare. Den fungerar för hela familjen – och känner igen flera röster.

Med hjälp av hemmaassistenten kan man sköta musiken, boka tågbiljetter, ringa upp eller messa vännerna, dimma ljuset i det smarta hemmet och ställa allsköns frågor om vad som helst.

 

Foto: Reuters   Foto: Reuters  

Allo – ny meddelande-app

En annan nyheten under Google-konferensen var den nya meddelande-appen Allo, där assistenten kommer att vara en integrerad del.  I en gruppchat krävs inte att man lämnar chatten för att till exempel hitta en restaurang. Digitala assistenten hoppar in och föreslår rätt ställe beroende på vad deltagarna i chatten är sugna på. Google har redan fått med sig företag som Uber, Spotify och Instacart på båten, så det är lätt att beställa taxi, prata musik eller beställa mat i chatten.

En rolig möjlighet som googlarna har skapat i Allo är att man kan skrika eller viska i chatten. Helt enkelt genom att göra pratbubblorna större eller mindre. En emoji säger mer än tusen ord (eller hur var det nu?), men skrik-och-viskbubborna känns som ytterliggare ett steg i att ha mer träffsäkra diskussioner online.

 

Foto: Reuters   Foto: Reuters  

Daydream – ny plattform

När det gäller ryktena om att Google skulle presentera ett nytt VR-headset, en lyxigare variant än Google cardbord, gick bedömarna bet.

I stället lanseras plattformen Daydream, som ska fungera för mobiler, VR-set och appar och lämnar över uppgiften att tillverka headsets till mobiltillverkarna.

 

FOTNOT. Mer om Google-evenet? Följ Katarina Anderssons twitter-bevakning här.

Google
Senaste nytt
Om Aftonbladet