Dagens namn: Roland
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Dagens läkare är vårdens diktatorer”

Techprofessorns vassa kritik mot läkarkåren – så vill han att framtidens sjukvård ska fungera

SAN FRANCISCO. Sjukvården ställs upp och ner när datorer blir bättre på att ställa diagnos än människor.

– Dagens läkare är sjukvårdens diktatorer och håller inte måttet, säger Stanford-professorn Michael Snyder.

I flera år har Michael Snyder, professor i genetik på Stanford University, använt sig själv som försökskanin för att visa hur framtidens sjukvård kommer att fungera.

Han samlar kroppsdata – 24 timmar om dygnet. Snyder har en strålningsmätare i bältet. Tre olika fitbits runt handlederna som mäter hjärtslag, stress, sömn, sockerhalt i blodet och antal steg per dygn. Han gör också dagliga tester av sin urin och avföring. Mäter bakterier i munnen och testar huden. Dessutom har han en automatkamera runt halsen som tar tre foton per minut. Fotona hjälper honom att se vad han gjorde just när pulsen ökade dramatiskt eller varför blodsockret drog iväg till höga höjder.

– Jag vet precis vad en banan gör med min sockerhalt i blodet, säger Snyder.

Läkare – ”sjukvårdens diktatorer”

Intensiv datainsamling och datorer som analyserar all hälsodata – bättre och snabbare än läkare – ser Michael Snyder som nästa självklara steg för sjukvården. Men vårdapparaten är inte är beredd och läkarutbildningarna håller inte måttet, påstår han. 

– Läkarkåren måste förändras. Idag är läkarna sjukvårdens diktatorer. Istället måste de bli sjukvårdens samordnare.

Framtidens sjukvård ser ut ungefär såhär a la Snyder: Du föds och dina föräldrar förses omedelbart med en genkarta som visar allt om ditt framtida hälsoläge. Vilken risk finns för diabetes, stroke, cancer och andra sjukdomar. Finns hög risk för cancer görs extra kontroller och behandling sätts in så fort minsta sjukdomstecken visar sig. Att upptäcka sjukdomar tidigt är oerhört viktigt. Bland annat skulle 95 procent av alla som dör i malignt melanom klarat sig om cancern upptäckts i tid.

Hälsocoacher istället för läkare

I Snyders inte-så-långt-fram-i-tiden-scenario utrustas alla människor med wearables som håller koll på hälsan. Kroppsdata registreras och analyseras av datorer. Personliga digitala hälsoassistenter talar om att det är dags att springa en runda eller skippa en kaloribomb till efterrätt för att hålla dig frisk.

– Läkaryrket kommer förändras dramatisk. Istället för att jobba med människor som redan drabbats av sjukdomar blir läkarna en slags hälsocoacher som tar hand om sina patienter innan sjukdomen slagit till, säger Snyder.

Men dagens sjukvårdssystemen klarar inte av att hantera all hälsodata som snart finns tillgänglig. Delar av läkarkåren är motsträvig och skeptisk till tekniska hälsoinnovationer. Ett svek mot patienter och orsaken till onödigt lidande, menar Snyder.

– Dagens läkare håller inte måttet, ganska snart kommer datorer vara mycket bättre på att ställa diagnos än mänskliga läkare, säger Snyder.

Doktor motvals

I sitt stora kalla labb på Stanford samlar Snyder och hans team en enorm mängd data från runt 100 friska patienter för att visa vilka fördelar datainsamlingen kan innebära för individer.

Snyder är alltså en Big data-förespråkare, som ser enorma möjligheter med hälsoteknik. Men på samma universitet jobbar läkaren och författaren Abraham Verghese, vars inställning är – lite motvals.

Han är ingen teknikfiende, men pekar på problemet med att patienter har blivit dataklumpar i sjukvården. Att dagens ronder på stora amerikanska sjukhus utförs runt ett konferensbord, långt ifrån patienten, där läkarna analyserar röntgenbilder och data för att ta reda på vad som är fel.

Dr Verghese har stött på en del problem i Silicon Valley när han påstår att patienten i sjuksängen har kommit i skymundan. Nu är det patienten i datorn som räknas. Han har till och med ett namn för datapatienten – “iPatienten”. 

Undersökningen – en ritual

Verghese menar att den fysika undersökningen av patienten får mindre utrymme när alla datapunkter blixtrar framför ögonen på läkarna. Dessutom understryker han att läkarundersökningar är en viktig ritual, som skapar förtroende för läkaren. Empati och förståelse är viktiga komponenter för att bli frisk och kan inte ersättas av dataanalyser, menar Abraham Verghese. I ett TED-talk, som har mer än en miljon visningar förklarar han att den moderna sjukvården riskerar att gå miste om ett kraftfullt, gammaldags verktyg: mänskliga doktorers handlag.

Diskussionen om data och relationen mellan patienter och läkare är igång. Silicon Valley är inte riktigt överens.

Senaste nytt
Om Aftonbladet