Dagens namn: Roland
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

VR-bilderna inifrån den slutna zonen

30 år efter katastrofen i Tjernobyl: Vill nå de som berördes intimt av katastrofen

Foto: Farm 51

Snart kommer du att kunna besöka den förbjudna zonen kring det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl – i den virtuella verkligheten.

Nu kan du se de första bilderna från det kommande spelet.

I årtionden har det havererade kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina varit resmål för äventyrliga resenärer. Under de senaste åren har det dessutom åter blivit tillåtet att komma helt nära platsen för den katastrof som för drygt 30 år sedan dödade 31 människor på plats och påverkade livet för miljoner i hela nordöstra Europa.

Besökarna har fascinerats av platsen som historisk punkt men också av scenerierna när naturen långsamt tar över.

”Tar användaren in i katastrofplatsen”

Men vissa delar är förbjudna zoner även för de som tar risken att närma sig katastrofplatsen. För dessa – men kanske i synnerhet för alla oss som väljer andra sorters resmål – kommer nu ett virtual reality-spel som via ett VR-headset tar användaren genom sedan decennier övergivna byggnadsruiner, öde idrottsplatser och den famösa lekplatsen i den närbelägna staden Pripyat.

”The Chernobyl VR Project”, som drivs av det polska spelföretaget Farm 51, var planerat att sjösättas till 30-årsjubileet i april – men försenades och kommer nu ut på marknaden i juni.

Men till jubiléet presenterades på Game Developers Conference en trailer som visar fascinerande bilder tagna med stereoskopisk 360-graders kamera i högupplösning.

– Vi vill nå de människor som berördes intimt och privat av katastrofen, säger Wojciech Pazdur, VD på Farm 51, i ett pressmeddelande.

Procent av intäkterna – går till offren

Många anser att Fram 51 lyckats. Flera recensenter anser att det är omöjligt att skilja på bilderna i spelet och stillbilder på hur det TROLIGEN ser ut i verkligheten.

För varje sålt spel kommer en procent att gå till fonder riktade till offer för katastrofen.

Farm 51 är inte ensamma om virtuella projekt baserade i Tjernobylhändelsen. På crowdfundingsajten Kickstarter finns en kampanj för projektet ”Chernobyl 360”. Även där handlar det om bilder i 360 grader, men infallsvinkeln är annorlunda. Här skildras livet för de som verkar omkring och i den zon som är stängd för allmänheten.

”Det finns tiotals dokumentärer som skildrar incidenten och de förlorade liven. Men ingen som trovärdigt skildrar liver i dagens Tjernobyl och zonen” sägs det på kampanjsidan för ”Chernobyl 360”.

Senaste nytt
Om Aftonbladet