Dagens namn: Roland
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Titta, brädan som flyger – på riktigt

Äntligen en hoverboard värd namnet – flyger in i Guiness rekordbok

Foto: GUINESS REKORDBOK

Den flygande skateboarden från filmerna ”Tillbaka till framtiden” har inspirerat mängder av produkter de senaste åren.

Men här är äntligen en hoverboard värd namnet.

En uppfinning som redan flugit rakt in i Guiness rekordbok.

I filmerna ”Tillbaka till framtiden” susade karaktären Marty McFly fram på flygande skateboards. I 25 år har många fantiserat om sådana även i verkliga livet. Nu tycks det som att det äntligen kommit hoverboards värda namnet.

Förra året slog rumänen Alexandre Duru först ett världsrekord i Kanada som hamnade i Guiness rekordbok. Sedan presenterade bilföretaget Luxus en skateboard som svävar med hjälp av superledare och magnetism.

Flög 2 253 meter – två kilometer längre än gamla rekordet

Men detta förbleknar jämfört med det som fransmannen Franky Zapata nu uppnått med en flygande bräda som han kallar för Flyboard Air. Vid ett rekordförsök i Sauseett-Les-Pins utanför Marseille nådde Zapata 2 253 meter, nästan två kilometer längre än Durus gamla rekord.

– Detta är verkligen ett livsverk, sa en stolt Franky Zapata på presskonferensen efteråt.

Strax innan rekordet hade Zapatas företag Zapata Racing lagt upp ett klipp på YouTube som snabbt fick miljontals visningar och tusentals kommentarer. Merparten ifrågasatte vad Flyboard Air utlovade i det två minuter långa klippet.

Men 37-årige Zapata bevisade alltså cynikerna fel, rekordet godkändes utan minsta tvekan av Guinnesbokens utsända Sofia Grenache.

På gång: Folkliga hoverboards

Enligt Zapata Racing kan en Flyboard Air redan nu flyga i tre kilometer med en maxhastighet på nästan 150 kilometer i timmen. Flyboard Air använder fyra jetturbiner drivna av flygbränsle som ”piloten” har i en ryggsäck, i bilden ingår en dator som automatiskt balanserar brädan med algoritmer jämförbara med de som används i exempelvis drönare.

Webbsajten The Verge har intervjuat Zapata, som säger att det krävs minst 50 till 100 timmars erfarenhet med vanliga vattenburna Flyboards för att kunna flyga Flyboard Air. Han säger i intervjun också att han snart hoppas att kunna flyga bland molnen med den.

Zapata Racing tar parallellt med rekordförsöken fram en enklare modell för allmänheten. Detsamma fokuserar Duru på, den sistnämnde hoppas att hans ”folkhoverboard” ska finnas till försäljning nästa år.

– Många föreställer sig en framtid med hoverboards, jag är övertygad om att det kommer att bli så, har Duru sagt till CNET.

Senaste nytt
Om Aftonbladet