Dagens namn: Roland
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Galna idén: Nu ger vi gratis lön till alla

Så vill Silicon Valley rädda folk från ”robotarna” – utvalda personer i nytt forskningsprojekt

SAN FRANCISCO. Silicon Valley vill rädda folk från robotrevolutionen.

Nu slipar techeliten på en ny plan:

Månadslön – utan att behöva göra någonting alls.

Tänk dig en freebie varje månad. En lön tickar in på konton – utan att du behöver göra ett dyft. Låter trevligt, huh?

På söndag folkomröstar schweizarna om statlig månadslön åt alla. Enligt förslaget ska varje vuxen få en garanterad lön på drygt 20 000 kronor i månaden efter skatt. Påhejarna av förslaget menar att hundratusentals schweizare kommer att förlora sina jobb när robotar och tech-innovationer tar över. Garantilönen behövs för att samhället inte ska gå över styr.

Pengar på försök

Silicon Valley är inne på samma linje. Lite otippat är det riskkapitalföretaget Y-Combinator som pushar för förslaget om en garanterad basinkomst för alla.

– Vi ser oss inte som ett typisk riskkapitalföretag, säger Matthew Krisiloff som basar över forskningsprojektet.

Y-Combinator, som varje år investerar i nya företag med pigga digitala ideér och hjälper dem att komma på fötter, har i veckan anställt en forskare som ska titta närmare på vad som händer när folk serveras lön utan att behöva jobba.

En liten skara utvalda människor kommer att bli försökskaniner. Pengar landar på kontot varje månad – utan motkrav. I ett år ska det första pilotprojektet pågå.

Under tiden kommer försökspersonerna att studeras på nära håll. Frågorna som forskaren ställer sig är: Vad gör folk som får lön utan att jobba? Blir de mindre stressade, lyckliga och tillfredsställda? Bidrar de till samhället? Eller sjunker de ner i soffan, röker joints och spelar datorspel?

– En garanterad basinkomst ger människor ett skyddsnät. En chans att skapa det livet man vill ha, säger Matthew Krisiloff som är chef över forskningsprojektet.

 

3,5 miljoner jobb – borta

Diskussionen om garanterad basinkomst – eller medborgarlön – är inte ny. Men idén har fått ny fart i takt med att samhället digitaliseras.

Ta bara exemplet med självkörande bilar, en teknik som alla hört talas om. Det är inte svårt att föreställa sig att vägarna kommer att vara fyllda av bilar som rattar sig själva inom 30 år. Så vad händer med alla som försörjer sig på att köra? Uberförare, ambulansförare och lastbilscahufförer? Bara i USA handlar det om 3,5 miljoner människor. Visst, en del jobb kommer skapas när självkörande teknik utvecklas, men inte alls lika många som tekniken sopar undan.

Samma sak kommer hända på jobbområde efter jobbområde, tror många experter. Robotar som bara blir intelligentare kommer ta över fler och fler uppgifter som idag sköts av människor.

Y-Combinators forskningsprojekt har fått uppmärksamhet. Intressant experiment, menar många. Men initiativet har också mötts med skepsis.

Medborgarlöner är inte rätt väg att gå, menar kritiker.

– I Silicon Valley tror entreprenörerna att de formar framtiden, medan alla andra går på tomgång, säger kritikern Ross Baird på Village Capital, ett riskkapitalföretag baserat i Virginia.

 

Utanför bubblan

Han menar att Silicon Valley istället borde öppna ögonen för entreprenörer utanför sin egen bubbla och hjälpa dem att skapa vinstdrivande företag. Istället för att dela ut medborgarlöner.

– Silicon Valley har attityden “om idén inte kommer härifrån är den inget att ha”, menar Ross Baird.

Nästan 80 procent av det amerikanska riskkapitalet går idag till tre stater i USA, mindre än fem procent till kvinnor och bara en procent till minoritets-grundare.

– Om fler får vara med runt bordet kommer fokus att skifta. Vi kan skapa företag som löser problem som de flesta människor brottas med. De skiljer sig rejält från vardagsproblemen i Silicon Valley, säger Ross Baird.

Senaste nytt
Om Aftonbladet