Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Plus

Könsorden rensas bort ur ordprovet

Moralkaka, chiffong och rubank – här är orden som inte fick godkänt

Vet du vad moralkaka betyder?

Inte?

Då är du kanske kille.

Ordet rensades bort ur högskoleprovet för att det var för tjejvänligt.

Chiffong. Vad är det för något egentligen?   Chiffong. Vad är det för något egentligen?

Lördagen den 27 oktober är det åter dags för tiotusentals 20-någonting-åringar att göra högskoleprovet.

En viktig del av provet är det så kallade ordprovet. På 15 minuter ska deltagarna förklara betydelsen av 40 vitt skilda ord. Deltagarna får fem förklaringsalternativ till varje ord.

Men det finns ett bekymmer med provet. Kvinnor och män förstår inte samma ord.

– Det är väldigt konventionellt egentligen. Chiffong och rubank som fanns med i de tidiga proven slog ofantligt åt vardera hållet, säger Christina Stage, professor i beteendevetenskapliga mätningar i Umeå och högskoleprovets vetenskapliga ledare.

Testas i försöksprov

Alla ord som ska vara med i högskoleprovet testas i förväg i speciella försöksprov. Då noteras också om kvinnor förstår ett ord bättre än män eller tvärtom. Är skillnaden allt för stor plockas orden bort. Godkända ord sparas sedan för att användas i framtida ordprov.

– När vi sätter ihop proven försöker vi att få med några kvinnliga och några manliga, men helst vill vi förstås ha neutrala ord, säger Christina Stage.

Moralkaka är bara ett exempel på ord som rensats bort ur provet. Moralkaka plockades bort sedan det visat sig att sex av tio kvinnor - mot bara fem av tio män - förstod vad ordet betyder.

Förstår relationer

Varför kvinnor förstår betydelsen av moralkaka bättre än män är inte helt klart.

– Men ofta när orden handlar om personliga relationer förstår kvinnor dem bättre än män, säger Christina Stage.

Högskoleprovet fyller 30 år i år. Ordprovet har funnits med sedan starten men förändras hela tiden. Inom ett par år kan enskilda ord till exempel komma att bytas ut mot lucktexter liknande dem vi minns från skolan. Ordprovet kommer dessutom att få mindre betydelse i framtiden.

– I dag är ordprovet en för stor del av högskoleprovet. Vi kommer inte att ta bort det helt men minska ned det. Fullt så viktigt är det inte med ordförståelse, säger Christina Stage.

FOTNOT

Chiffong är ett fint tyg. Rubank är en sorts hyvel. Moralkaka skulle i högskoleprovet översättas med "mästrande förklaring".

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet