Dagens namn: Gottfrid
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Plus

Spara pengar - och miljön

Hur många jordklot behövs för att vi ska kunna konsumera som vi gör? Hur många jordklot behövs för att vi ska kunna konsumera som vi gör? Foto: SVT

Konsumerar vi mer än vad miljön tål?

Skulle alla kunna leva som vi gör?

Det kan verka dyrt att sluta slösa, men vi har tipsen som gör det möjligt.

Det är bra för din plånbok – och för miljön.

Ett sätt att mäta miljöpåverkan är “globala fotavtryck”. Det förklarar hur stort område som krävs för att försörja en viss person, ett land eller en kontinent.

I Sverige har vi ett “avtryck” på ungefär 6 hektar per person, vilket skulle kräva nästan fyra jordklot. Afrika har ett genomsnittligt fotavtryck på 1,4 hektar – USA nästan 10 hektar. På nätet finns flera sajter där du själv kan mäta storleken på ditt avtryck.

– Jag landar mellan ett och två jordklot, beroende på test. Mer exakt ett 2,5 hektar stort fotavtryck, säger Jimmy Lindsjö, grundare till “Miljökollektivet FOT”.

De miljömärker artister i nöjesbranchen och jobbar för att inspirera andra att ta större miljöansvar genom att visa att det går, till och med när man är en turnerande artist.

– Det är alltid lite olika resultat i de olika testen, så det kan vara bra att prova flera, säger Jimmy. Det är klart att det är lite trubbigt, men det är en bra fingervisare.

Har halverat sitt avtryck

Jimmy har jobbat aktivt med att lägga om sin livsstil under fem år och har lyckats sänka från 5 hektar till ungefär hälften. En siffra långt mycket närmare en hållbar livsstil.

– Det som är bäst med att göra ett test är att man får se på vilket område ens stora avtryck finns. Är det transport, eller kanske prylar? Då får man bra tips på hur man kan dra ner på just det området, säger Jimmy.

Inte dyrare

Han tycker att det är ett problem att det ofta kostar mer att göra ansvarstagande saker för miljön, men säger att det inte måste bli dyrare för en privatperson att lägga om sin livsstil, att dra ner på lyxkonsumptionen är det viktigaste.

Blocket.se ökar ständigt i trafik samtidigt som nya initiativ som swoppa.nu och “Ge bort saker gratis”-grupper på facebook börjar sprida sig.

– Handla second hand och umgås mer med dina vänner och gör saker som kostar lite, som att idrotta och spela spel, säger han. Då mår man bättre och orkar mer! Det är en bra utgångspunkt.

Jimmys bästa tips för dig som vill spara - både på lönen och miljön:

Handla secondhand!   Handla secondhand!

 Tänk först – behöver jag verkligen det här? En ny mobil för att den gamla inte har de senaste finesserna? En ny teve som är lite plattare? Nya kläder fastän garderoben är full?

 Har man tänkt till och faktiskt behöver något så finns det många miljömärkta varor. Elektronik är svårare att hitta, men det finns några svan-märkta datorer. Annars är det viktigt att kolla efter TCO-märkningen som betyder att det är en energisnål produkt som också ger ifrån sig mindre strålning.

  Vi producerar mer sopor än någonsin. Bäst vore om vi inte överproducerade, men tills dess är det viktigt att återvinna. Vissa saker kan du spara och använda själv, annat som du slänger kan du sopsortera.

  Second hand! När du ska göra dig av med något - fråga om någon du känner vill ha det. Vill du ha något nytt? Kolla på blocket eller i din lokala second hand. Att köpa i andra hand är mer miljövänligt än att köpa nytt och miljömärkt.

  Akta dig för att köpa nya kläder med bomull. Det är en av de mest besprutade grödorna i världen och är väldigt påfrestande för miljön. Välj hellre ull eller hampa.

  Umgås mer! Träffas med dina vänner. Idrotta ihop, spela spel. Det kan låta ovidkommande, men man mår bättre och ofta sparar man in på miljön. Mår man bra fysiskt och psykiskt är det dessutom mindre risk att man tröstkonsumerar och man blir bättre på att lägga ner den extra energi som ibland kan krävas för att välja ett miljövänligt alternativ.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet