Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Plus

"Folk ropade choklelaaade efter mig på gatan"

Naket, kult och urflippat

Av alla sommarlovsprogram som sänts genom åren är troligtvis Solstollarna det mest urflippade.

Med karaktärer som Skumberg, Ulla-Bella sekreterare, Hjördis och ett gäng lättklädda damer – och en ännu mer lättklädd sjöjungfru var programmet något utöver det vi brukar se i barnprogramstablån.

”Solstollarna" har i dag uppnått något av en kultstatus, allra främst av 70- och 80-talisterna. Programmet som hade premiär 1985 var en fristående fortsättning på Toffelhjältarna som sändes under jullovet 1984.

Schizofren direktör

Serien producerades av medspelarna Ola Ström och Per Dunsö och kretsar kring den något schizofrene direktören Knegoff (spelad av Ola Ström), som basar över badanläggningen Knegoffs i Malmö ihop med sin personal av rätt spretig karaktär. Då och då byter han personlighet och blir den galna sekreteraren Ulla-Bella.

Motordriven badring

Ulla-Bella sprider skräck bland de anställda och skumme Skumberg (Bo Mårtensson) dyker då och då upp i sin motordrivna badring och kränger danska wienerbröd. Till sin hjälp på anläggningen har Knegoff sin bror, vaktmästaren, och brorsbarnet Martyna (Martyna Lisowska). Till campingen kommer Gösta (Ola Ström) och Hjördis (Per Dunsjö) och skönsjungande Martyna är övertygad om att det finns en sjöjungfru i havet utanför badet.

Popstjärneglans

Solstollarna sändes i en andra omgång 1987. Då medverkade, förutom alla suspekta karaktärer även en rad kända popstjärnor, bland andra Lena Philipsson, Samantha Fox och Anna Book.

Men vad har skumme Skumberg, Ulla-Bella, barnskådisarna Martyna och André och de andra gjort sedan de sista semestergästerna lämnade Knegoffs badanläggning? Och varför var det så mycket nakna brudar i ett barnprogram egentligen?

– Vi är så frigjorda här i Malmö, att på sommaren klär vi om till baddräkt och badbyxor när vi är på stranden, kommenterar Ola Ström.

– Folk ropade chokelaaade efter mig på gatan, säger Bo Mårtensson som spelade Skumberg om tiden då programmet sändes.

Bli medlem i Plus på länken upp till höger och läs mer om hur Ola ”Ulla Bella” Ström, Bo ”Skumberg” Mårtensson och tre andra stora karaktärer ser på tiden i Solstollarna och vad de har gjort sedan hockeyfrillornas tid var över.

SENASTE NYTT

Plus

Visa fler
Om Aftonbladet