Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Plus

Gör din egen nedgångslucka

Vet du inte var du ska göra av den tunga träluckan när ni seglar? Har du tröttnat på att den slamrar när ni är till sjöss? Då är tipset att göra en egen nedgångslucka i tyg. Här får du tips, steg för steg, hur du tillverkar den. Det är inte särskilt svårt.

De flesta segelbåtar i mogen ålder har en nedgångslucka av trä. Det är ändamålsenligt vid busväder och under överfarter där stora vågor riskerar att svepa in i sittbrunnen. Men under de vanliga lugna semesterturerna är den oftast i vägen. Det är svårt att hitta ett bra stuvutrymme där den inte slamrar eller välter när det lutar och gungar i båten. Dessutom brukar luckan vara förhållandevis stor, tung och otymplig att flytta på.

Genom att sy en lucka i tyg slipper du problemet med stuvplats och slammer. Tygluckan behöver inte stuvas undan. Med två dragkedjor öppnas luckan och den kan enkelt rullas ihop. Tryckknappar i sidan håller ytterkanterna på plats och isydda fönster i plast ger ljusinsläpp.

Jobbet tar ungefär en helg i anspråk. Att mäta och malla måste göras på plats i båten, men i övrigt kan jobbet göras hemma. Vi tog professionell hjälp av Ulf Romö som driver Hanngrens Sadelmakeri i Sundsvall, men luckan går utmärkt att sy själv för den som inte räds några timmar framför symaskinen.

Jessika Eriksson
SENASTE NYTT

Plus

Visa fler
Om Aftonbladet