Dagens namn: Fabian, Sebastian
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Plus

Han styrde Chicago med mutor och mord

Så blev Al Capone maffiakung på 1920-talet

Sju gangstrar från George ”Bugs” Morans gäng sköts ihjäl av Al Capones män i den så kallade Valentinsdagsmassakern, i februari 1929. Blodbadet innebar början till slutet för Capone. I och med det brutala massmordet passerade han en gång för alla gränsen för vad allmänheten kunde acceptera.   Sju gangstrar från George ”Bugs” Morans gäng sköts ihjäl av Al Capones män i den så kallade Valentinsdagsmassakern, i februari 1929. Blodbadet innebar början till slutet för Capone. I och med det brutala massmordet passerade han en gång för alla gränsen för vad allmänheten kunde acceptera. Foto: IBL

Ingen gangster är så berömd som Al ”Scarface” Capone. Med hjälp av köpta politiker och hänsynslösa hämndaktioner blev han Chicagos maffiakung på 1920-talet.

Men Capones ryktbarhet ledde också till hans snabba nedgång och fall. Efter Valentinsdagsmassakern, då sju personer sköts ihjäl, bestämde sig myndigheterna för att sätta dit honom för gott.

Artikeln är hämtad ur succétidningen Levande historia.   Artikeln är hämtad ur succétidningen Levande historia.

Klockan är kvart över ett, måndagen den 20 september 1926. Den 27-årige gangsterbossen Alphonse ”Al” Capone har ätit lunch tillsammans med sin livvakt, Frank Rio, på Hawthorne Restaurant i Cicero, en förstad till Chicago.

De har precis fått in kaffet när de hör det välbekanta ljudet av ett maskingevär som öppnar eld.

En bil susar förbi, men inga skott når in i restaurangen. Al Capone springer mot dörren för att se vad som hänt. Då inser livvakten att det är en fälla.
Köp Plus och läs hela texten

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet