Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Plus / +Familj

Annika Falkengren – bäst betalda kvinnan

Med 35 miljoner i inkomst förra året placerar sig Volvos koncernchef Leif Johansson i en solklar topp på listan. Sedan följer idel män. Sveriges rikaste kvinna, SEB:s koncernchef Annika Falkengren, 47, lyckas däremot bryta den manliga dominansen.

För 20 år sedan började hon i kassan på SEB-kontoret på Odengatan i Stockholm. I dag är hon koncernchef och styr över bankens miljardaffärer. Förra året tjänade hon över 20 miljoner kronor och ligger därmed långt över sina kvinnliga direktörskollegor. Hon beräknas tjäna runt 100 000 per arbetsdag, en summa som vissa svenskar inte ens når på ett helt år.

Annika Falkengren, 47, beskrivs som en kvinna som drivs av snabba beslut och snabba resultat. Lunch vid skrivbordet och arbetsveckor på uppåt 80 timmar är vardagsmat. Och när hon som 42-åring fick en dotter och ska ibland budat hem bröstmjölken till sin miljonvilla.

I våras, mitt i en av de värsta finanskriserna världen har skådat, avslöjades att Annika Falkengren fått sin lön höjd med två miljoner. Efter massiv kritik från kunder, politiker, aktieägare tvingades SEB-ledningen backa.

Sina höga inkomster har hon varken då eller nu varit särskilt pigg på att prata om.

– Eftersom jag fått dem är jag tydligen värd dem. Och jag har köpt aktier i banken och jag har lagt dem i mitt boende. Sen är det inte mycket kvar, har hon sagt i en intervju.

SENASTE NYTT

Plus

Visa fler
Om Aftonbladet