Jakten på reptilmannen

Det börjar i ett oansenligt hus i Skåne. Ett hus som visar sig vara hem för flera hundra reptiler. Ormar, grodor, ödlor – och krokodiler.

Lokalen utgör basen för omfattande smuggling och handel av rödlistade och i vissa fall dödligt giftiga reptiler. I mitten av verksamheten står en internationellt ökänd reptilhandlare.

I fyra avsnitt får du följa med på en resa ner i den illegala reptilhandelns värld. En plats där unika och i vissa fall utrotningshotade djur skeppas mellan kontinenter och säljs för miljontals konor. Det är där vi tar upp jakten på Reptilmannen.

Reptilmannen är en dokumentärserie av Sofia Neves och produktionsbolaget Soundtelling för Aftonbladet Plus.

Del 1 – för dig som är pluskund

En butikslokal till brädden full med reptiler. Många vanskötta, plågade och i dåligt skick. Andra rödlistade, fångade i exotiska miljöer runt om i världen och insmugglade till Sverige. Vissa dödligt giftiga. Här börjar jakten på den man vi väljer att kalla Reptilmannen. Men var är han?

Del 2 – för dig som är pluskund

Jakten på Reptilmannen fortsätter ner bland svenska reptilsamlare och vi får reda på exakt vad som kan hända om man glömmer låsa terrariet i ett vanligt bostadshus. Spåren leder oss vidare till Danmark där Reptilmannen misstänks gömma sig. Där hör vi en dansk djurhandlare beskriva Reptilmannens nätverk som långt mer omfattande än vi hittills kunnat ana.

Del 3 – för dig som är pluskund

Reptilmannens nätverk sträcker sig inte bara över Sverige och norden utan över hela världen. I avsnitt tre får vi följa med i hans spår till bland annat Kina, Australien och Nordafrika. Vi får dessutom träffa Jennipher Jerrevång Uhlhorn, även känd som Mehduzah Reptiles på Instagram. Hon är en influencer i reptilvärlden och en förebild för många reptilägare. Men även hon har stött på den dolda illegala delen av reptilhandeln. En värld där pengarna styr och djuren är de verkliga offren.

Del 4 – för dig som är pluskund

Reptilmannens verksamhet är avslöjad och rättegång väntar. Men vad händer med de verkliga offren för hans verksamhet, nämligen djuren? Vi får följa med bakom kulisserna till efterdyningarna är den inhumana djurhanteringen.

Av: 

Patrik Syk

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Hans Österman
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET