”Vi har varit för ruttna”

Johan Pehrsons kritik mot det egna partiet är hård – ”min uppgift att vända på det”

– Vi har varit för ruttna.
Så lyder partiledaren Johan Pehrsons (L) kritik mot det egna partiet, när han gästar podden Trycksmärta.
– Vi har pratat om andra, för att få fram vår egen förträfflighet.

Johan Pehrson har aldrig aspirerat på att bli partiledare, säger han när han gästar Åsa Linderborgs och Bengt Ohlsons podd ”Trycksmärta”, där han får läsa dagstidningarna från sin 18-årsdag.
Men nu är jobbet hans och han står inför sitt livs utmaning. – att rädda Liberalerna kvar i Riksdagen.
– Vi har ett oerhört pressat läge.
Och hans kritik mot det egna partiet är hård.
– Vi har genom åren svarat på frågor som ingen har ställt.
Framförallt vänder han sig mot det hårda fokuset på vem man ska samarbeta med. Att avfärda Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som ”ytterkantspartier” har inte gynnat Liberalerna.
– Det är ju mina grannar helt ointresserade av.
Bägge partierna har förändrats, säger Johan Pehrson. Istället är det svar på frågor om skolan och balansen mellan ”tvång” och ”stöd” i integrationspolitiken, väljarna efterlyser.
– Vi har pratat om andra för att få fram vår egen förträfflighet. Vanligt folk vill veta vad jag tycker. Och vad Liberalerna tycker.
Att hans egen mer rättframma stil skulle kunna bli ett problem för partiet, tror han inte.
– Alla som söker sig till politiken, inte minst i Liberalerna är inte lika härjiga och gapiga som jag kan vara. Det är något jag försöker tänka på. Jag har säkert tryckt till någon hårt. Och det är ju fel.
I avsnittet berättar Johan Pehrson även om hjärtan han krossat, om att göra kaststjärnor i slöjden, sina religiösa tvivel och om Liberalernas snåriga position mellan partier som kräver stor frihet och partier som kräver stor rättvisa.
– Folk lever i sina egosystem och filterbubblor. Antingen läser man bara något som sprutar från svenskt näringsliv eller ETC:s redaktion. Vi kämpar på med ”å ena sidan, å andra sidan”. Det är det jag gillar med liberalismen.

Bengt Ohlson, Johan Pehrson och Åsa Linderborg
Bengt Ohlson, Johan Pehrson och Åsa Linderborg
Publisert: