”Tacksam för att jag fick lära känna Ingesson”

Lagläkaren Matilda Lundblad om sista tiden

1 av 3
I senaste avsnittet av Sportbladets podd Women Only berättar Matilda Lundblad om hur hon blev fotbollsdoktor och känslorna kring Klas Ingessons sista tid.
SPORTBLADET

Brittisk fotboll har Chelseas Eva Carneiro och i Sverige banar ­läkaren Matilda Lundblad vägen.

Tillsammans med ­Barcelonas läkare Ricard Pruna utvecklar hon nu en app som ska hjälpa ­kollegor runt om i fotbollsEuropa.

I podcasten Women Only berättar Matilda Lundblad om samarbetet, om hur hon blev fotbollsdoktor och beskriver personligt känslorna kring Klas ­Ingessons sista tid i ­Elfsborg.

Matilda Lundblad tar emot hemma i lägenheten i Göteborg.

Samtalet tar oss från en aktiv basketkarriär till en vardag som läkare, nu ­specialisttjänstgöring i allmänmedicin, och arbetet som huvudansvarig läkare i både Elfsborg och Kopparbergs Göteborg.

Hennes yrkesroll sattes under hösten på nya prov.

Matilda Lundblad ­utvecklade en professionell men nära relation med ­Elfsborgs cancersjuka ­manager Klas Ingesson.

Tvekade aldrig

Hon blev under hans ­sista månader talespersonen ­utåt kring hans hälsa.

Det var Klas Ingessons egen önskan.

– Klas frågade mig, han sa att han tyckte det var tungt. Vi hade en nära relation och litade på varandra, Han sa att ”jag har haft så mycket ­media och just nu känns det inte som jag kan svara på alla de här frågorna och visa mig stark utåt”, säger Matilda Lundblad.

Hon tvekade aldrig även om frågorna var många fler än hon kunnat föreställa sig.

”Var svårt”

Hon svarade så ärligt hon kunde.

– Jag fick en hel del frågor från kansliet, klubbchef och spelare och vissa gånger sa Klas att jag skulle säga ­exakt som det var. Vissa gånger sa jag att Klas lever på övertid och vi får vara glada för att han är här.

Du förstod i samband matchen mot Malmö i mitten av oktober att det inte var långt kvar för Klas?

– Det var också svårt. Jag fick samma frågor från ­media, men han ville inte ha rubriker om att det bara var veckor kvar. När han skrev saker som berörde mig fick jag också chansen att tacka honom och jag lovade ­honom en del saker som var viktigt, säger Matilda som ser tillbaka på tiden med tacksamhet.

– Det var jättetufft men jag är oerhört tacksam för att jag fick lära känna ­honom.

Matilda Lundblad har vid sidan av uppdragen i ­Elfsborg och Kopparbergs Göteborg många projekt på gång.

Utvecklar en app

Hon ingår i doktor Jan Ekstrands forskningsgrupp som sedan 2001 kartlagt de stora klubbarnas skademönster på uppdrag av ­Uefa.

I sitt nätverk har hon ­utvecklat nära samarbete med läkare från flera ­storklubbar. Hon känner Chelseas kvinnliga läkare Eva Carneiro väl och jobbar just nu tätt med Bareclonas läkare Ricard Pruna i ett projekt kring muskelskador och genetiska faktorer.

Dessutom utvecklar de en ny app: DocOnside.

Tanken är att den ska ­finnas som hjälpmedel för idrottsläkare runt om i ­Europa.

Appen är uppbyggd av olika delar. En ”bibel” för fotbollsläkare och lagens medicinska team med praktiskt tilllämpningsbara riktlinjer, ett forum för diskussion som fungerar som en läkarrond och mycket mer.

– Vi har gjort mycket av materialet. Jag ska åka till Barcelona och spela in en del filmer inom kort, säger Matilda Lundblad.