Är du övervakad?

TEKNIK

På LKAB får man inte mejla kompisarna.

Telia litar på de anställdas sunda förnuft.

Vi har kollat företagens internetpolicy.

Foto: Niclas Hammarström

Aftonbladet IT ringde runt till några stora företag. De flesta litar på sina anställda, men vissa är hårdare än andra.

Landstinget Västernorrland

När landstinget Västernorrland 1999 skulle förhindra onödigt surfande tog man i så det knakade. Ett filter hindrade inte bara porr, chatt och spel utan också sajter med politik, resor, underhållning, religion, sport, fordon, platsannonser, new age, aktivistgrupper, homosexuell livsstil och kontaktannonser. Efter hård kritik lättade landstinget på bestämmelserna.

– I dag är det mesta tillåtet men det är chefernas sak att avgöra vad som är okej. Vi har inte skrivit ner någon policy, säger Gustav Malmqvist, IT-chef.

Privat e-post behandlas på samma sätt som telefonsamtal, det finns inget förbud men varje chef har ansvar för att det inte sker någon ”överdriven användning”. Internet och e-post loggas.

LKAB

Företagets datorer, nätverk och e-post får inte användas privat. All internettrafik loggas och kan spåras i efterhand. Ingen anställd får använda sin titel, affärsadress eller e-postadress i diskussionsgrupper. Användning av ej köpta program är inte tillåten. E-postadress inom LKAB får enbart användas i kontakt med kunder och leverantörer till företaget. IRC och liknande är inte tillåtet.

LO

Har ingen skriven policy men råder de anställda att inte ladda hem program och dylikt av säkerhetsskäl.

– Frågan blir aktuell först om det skulle uppstå missbruk. E-post är ett väldigt viktigt arbetsredskap, säger Roger Svensson, IT-samordnare.

Ericsson

Privat användning är tillåten så länge den inte tar överhand-en eller är dålig för företaget. Brandväggar gör att det inte går att ladda hem program till stationära datorer. All internettrafik loggas, säger presschefen Tomasine De Geer.

Riksdagen

Man får använda internet och e-post för privata ändamål ”i mindre omfattning”. Användningen ska ske med ”gott omdöme” och på ett ”ansvarsfullt sätt”. Men det är inte tillåtet att göra värdepapperstransaktioner, delta i chattgrupper eller kedjebrev, ladda hem spel eller andra program.

Riksdagsledamöternas internetanvändning loggas inte.

Hos anställda vid rikdagsförvaltningen görs stickprov.

Volvo

Ingmar Hesslefors, presschef på Volvo personvagnar:

– Grunden är att man ska använda internet som arbetsverktyg. Vi gör ingen skillnad på det verktyget och andra som brev och telefon. Det man gör på arbetstid ska ha koppling till arbetet. Det är klart att man får ringa ett privatsamtal om tandläkartid eller att man kommer hem sent. Samma gäller internet, men nöjessurfning är i princip inte tillåtet.

Internettrafiken loggas.

Telia

Lars Billström, pressansvarig:

– Telia förutsätter att personalen inte missbrukar datorerna. När det var nytt med datorer uppmuntrade man personalen att göra saker för att lära sig. I dag gäller grundregeln sunt förnuft, ungefär som att använda telefonen. Sköter man sig inte finns det sanktionsmöjligheter, allt från varning till avsked.

RSV

All internettrafik loggas. Internet får enbart användas i tjänsten och inte för att köpa varor utan tillstånd. Elektroniska anslagstavlor får inte upprättas. Program får endast hämtas efter tillstånd från IT-enheten.

Regeringen

Det finns en policy för alla anställda i regeringskansliet. Man får bara använda datorerna i arbetet och inte använda e-post och surfa annat än i tjänsten. Men vi har inga filter eftersom det på varje departement finns personer som ska följa samhällets olika aspekter, säger Bernt Sörhult, säkerhetshandläggare.

E-post loggas som allmänna handlingar med avsändare, mottagare, ärende och tidpunkt. Sanktioner för eventuellt missbruk är upp till varje departement.

Läs mer