Nya Gameboy kung i baksätet

Foto: Maria Östlin
Äntligen på väg. Efter mer än tio år kommer ersättaren till Gameboy.
TEKNIK

Helcharmigt tidsfördriv på långa semesterresan.

Nya, lilla Gameboy Advance är sommarens vinnare.

Vi kollar in spelmaskinen – och de starka premiärtitlarna.

Fickspelet Gameboy är den oöverträffade veteranen i spelvärlden. Spelmaskinen lanserades redan 1989 och har sedan dess bara krympt något och utrustats med färgskärm.

Nu ska till slut stenålderstekniken ersättas – den 21 juni är det Sverigepremiär för Gameboy Advance.

Gameboy Advance är ungefär lika liten som sin föregångare, men hålls nu på bredden vilket känns rejälare. Som tidigare finns det en styrplatta, två spelknappar och två valknappar på framsidan, men nu sitter det två extra spelknappar på toppen. Färgskärmen har blivit märkbart större och är i brett ”widescreenformat”.

Färggrann grafik

Tekniken är nu i nivå med de tv-spel och datorer som fanns i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Det betyder att det blir lite simplare stuk än de avancerade 3D-världar vi är vana vid i dag.

Men det är imponerande ändå – med färggrann grafik i lite lekfullt, handritat stuk med massor av glimmande effekter. Ljudet är förbättrat men fortfarande rejält blipp-bloppigt.

Gamla Gameboyspel fungerar. Perfekt för dig som ännu inte har fångat alla Pokémonmonster. Dessutom går det att koppla ihop flera Gameboy Advance med en speciell kabel och lira tillsammans – och vissa spel kräver då bara en spelkassett.

Massor av förbättringar – inklusive längre batteritid. Ja, Gameboy Advance är en helcharmig spelmaskin med bara två minus.

Lite mörk bildskärm

Färgskärmen är snäppet mörkare än Gameboy Color, men det finns fortfarande ingen belysning. Nu är det ännu jobbigare att hitta bra ljus i exakt rätt vinkel. Bakgrundsbelysning eller en liten lampa likt de som finns på armbandsur hade varit önskvärt.

Slutligen är priset väl högt – speciellt för spelen. Gameboy Advance kostar ungefär 1 300 kronor. De pyttesmå spelkassetterna allt mellan 400 och 600 kronor.

Men har du pengar på fickan är det definitivt läge att köpa nöje på fickan.

Sommaren är räddad – och långresan betydligt kortare.

Fler små sommarnöjen

Henrik Rudin