"Det finns så många spel utan ansikte"

Möt de anonyma superkändisarna i spelvärlden

1 av 5 | Foto: PETER VAN DEN BERG
MARIOS SKAPARE 49-årige Shigeru Miyamoto är mannen bakom spelhjälten Mario - och spelföretaget Nintendos framgångar.
TEKNIK

Hollywood gnistrar i Brad Pitts och Jennifer Anistons tandrader och poplistorna smäller med Madonnas klackar.

Men spelindustrins superstjärna är en snart 50-årig, trollaktig japan som knappt kan ett ord engelska.

– Det finns så många spel som inte har något ansikte, det är bara en samling ny teknik. Vi måste lägga mer tonvikt på själva kreativiteten. Att göra roliga, härliga spel, har Miyamoto sagt om sitt spelskapande.

Miyamotos spel har ett ansikte. Han har skapat Mario, världens mest kände spelfigur. Älskad av miljoner människor.

Men Miyamoto själv skulle kunna gå förbi dig på gatan utan att du märkte honom. Så anonym är spelindustrins superstjärna.

Inte så sugen på att jobba

Unge Shigeru blev anställd på leksaksföretaget Nintendo 1977, lite som en gentjänst till Miyamotos far av vd:n Hiroshi Yamauchi. Miyamoto hade slöat sig igenom en industridesignutbildning och tyckte det var roligare att rita serier och spela gitarr än att plugga och söka jobb.

Men Miyamoto sprudlade av idéer och snart förvandlade han ett havererat projekt till jättesuccén ”Donkey kong” med hjälten Mario.

Leksaksföretaget Nintendo växte till speljätten Nintendo med Miyamoto i huvudrollen med fler ”Mario”-spel, de legendariska ”Zelda”-äventyren och tv-spel som Nintendo 64 och nya Gamecube.

49-årige Miyamoto är gift och har två barn i tonåren. I övrigt är han ganska gåtfull trots att han är inte otillgänglig. Tvärtom spexar han ofta inför kameran och visar en sprudlande entusiasm inför sina spel.

Problemet är att han knappt pratar engelska. Intervjuer sker genom tolk och då handlar det om spelen. Personliga frågor finns det sällan tid för.

Försakar allt för storspelen

Ofta finns det heller inte mycket att berätta om spelkändisarnas privatliv.

Ständigt korrekte, svartklädde 42-årige Peter Molyneux har gett oss ”Populous” och ”Black & white”. Han bor i en gammal herrgård i Surrey, England, har flera exklusiva sportbilar – men försakar det mesta för sitt arbete.

– Varje gång jag kommer till de sista plågsamma stadierna slutar det med att jag gör slut med den person jag träffar. Det är väldigt svårt att ha flickvän och samtidigt göra färdigt ett spel, har Molyneux sagt.

De flesta spelgurus har varit med sedan hemdatorernas tidiga dagar. ”Civilization”-skaparen Sid Meier, 47, har kallats ”datorspelandets fader” och startade 1982 spelföretaget Microprose tillsammans med en god vän.

– Det var en tid när några killar i en källare kunde kopiera upp sina disketter, stoppa dem i plastpåsar med en fyrasidig manual och faktiskt sälja en sådan produkt, säger Meier.

Poserade med sportbil för miljoner

I mitten av 90-talet visade ”Quake”-skaparen John Carmack, 31, klara superstjärnekvaliteter när han poserade i spelmagasin med den Ferrari F40 han köpt för intäkterna från spelet.

Men kanske är det 38-årige Hideo Kojima som blir spelvärldens ansikte.

Hans kommande actionspel ”Metal gear solid 2” kan beskrivas som det närmaste en Hollywoodfilm vi har sett med dramatiska kameraåkningar, tajt handling och tuff dialog – och soundtrack av ”The Rock”-kompositören Harry Gregson-Williams. Budget: 100 miljoner kronor.

– Jag ville egentligen bli filmregissör, har Kojima sagt.

Det är kanske så vi ska se spelens superstjärnor.

För visst skulle du åtminstone känna igen Steven Spielberg om du mötte honom på gatan?

Henrik Rudin