Telia ändrar mejl – utan kundernas samtycke

Bilagor spärras för att stoppa virus

TEKNIK

Telia plockar bort bifogade filer i mail från och till sina kunder.

Utan att meddela kunderna, vare sig avsändare eller mottagare.

Anledningen är att man vill stoppa virus.

Bland annat är det filer märkta .exe som Telia plockar bort ut mejlen utan att informera.

- Det är mycket vanligt att företag skickar sådana filer, säger Pär Brumark, marknadschef på EuroTrust Sweden AB, ett företag som arbetat med säkerhetslösningar för internet.

- Jag upptäckte det av en händelse när jag skickade några sådana filer vidare. Sedan åkte jag tre mil och skulle plocka upp dem. Då fanns de inte med.

- Det är mycket anmärkningsvärt att Telia förändrar i mina mejl utan att informera om det.

Ingen information från Telia

Pär Brumark anser att Telia enkelt kunde mejla sina kunder och informera om åtgärden. Nu finns det viss information om det på Telias hemsida men för att nå den måste man klicka sig en lång bit in i hemsidan.

- Det ska man inte behöva söka efter. Det är en sådan sak de ska informera brett om. De mejlar ofta till sina kunder med olika erbjudanden. Då kan de också maila om det här.

När Pär Brumark ringde till Telias support fick han veta att förutom filerna som är märkta .exe är också filerna .pif och .scr sådana som Telia plockar bort.

”Det är som att köpa bil”

Telia Soneras pressansvarige, Hans G Larsson, säger till Aftonbladet.se:

– Jag brukar säga att det är som att köpa en bil. Den kräver kontinuerlig service och underhåll. Likadant är det med internet. Man måste uppdatera sig om virusprogram och brandväggar på operatörens hemsida.

Kan ni inte skicka massmejl till era kunder och bara informera dem på ett enkelt sätt?

- Man får vara litet försiktig, alla får ju inte virus. Och de som ringer vår support får ju veta hur det är, säger Hans G Larsson.

Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM