Första spam-åtalet i USA

Fyra män låg bakom en halv miljon skräpmejl om bantningsmedel

TEKNIK

Washington

USA:s nya lag mot e-postreklam, ”can-spam”, har för första gången lett till åtal, uppgav den federala handelskommissionen FTC på torsdagen.

Det är fyra män i Michigan som tros ligga bakom utskick av nästan en halv miljon e-brev, så kallad spam, med ”bedrägliga” erbjudanden om bantningsmedel. Två av männen är gripna och de andra två efterlysta.

Första fallet

”Detta fall är nationens första kriminalåtal i enlighet med can-spam-lagen, som trädde i kraft den 1 januari 2004”, hette det i ett pressmeddelande.

De fyra männens företag Phoenix Avatar misstänks dra in nästan 100 000 dollar (770 000 kronor) i månaden på bantningsmedel som ”inte har någon effekt alls”. E-posten har dessutom skickats från falska adresser.

I samarbete med australiska och nyzeeländska myndigheter vidtar FTC också rättsliga åtgärder mot spam-företaget Global Web Promotions, som från Australien och Nya Zeeland försöker sälja hormonprodukter som utlovar att ”upprätthålla (användarens) utseende och biologiska ålder under de närmaste 10 till 20 åren”.

Tidigare artiklar

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM