Så får du rabatt på bredbandet

Utnyttja priskriget - tjäna tusenlappar

TEKNIK

Det är priskrig på bredbandsmarknaden.

Genom att utnyttja höstkampanjerna kan du spara tusenlappar.

Foto: LARS ROSENGREN
billigt - och snabbt Henrik Åsis och Anna Konradsson tittar inte bara på priset när de väljer bredband till datorn. Det ska fungera problemfritt och vara snabbt. "Jag har haft Com Hem, men det har varit mycket strul", säger Henrik som nu funderar på Bredbandsbolagets 10 Mb-erbjudande.

Hösten är högsäsong på bredbandsmarknaden. Då hårdnar konkurrensen och priserna pressas.

- Det är ganska stora skillnader. Det kan löna sig att lägga tid på jämförelser, säger Mattias Grafström på Post- och telestyrelsen.

Just nu sänker många stora bolag startavgifterna. I Stockholm kan man surfa gratis genom Chello, som erbjuder kostnadsfritt modem och slopar både anslutnings- och månadsavgift till och med den 31 oktober.

Men sedan kostar det 169-399 kronor i månaden beroende på hastighet.

Spara 1 390 kr

- Först och främst ska man fråga sig vad det är man ska använda internet till. Dessutom bör man väga in andra faktorer, som hur lång bindningstid erbjudandet har och vilka säkerhetsåtgärder bolaget erbjuder, säger Mattias Grafström.

Hos Telia sparar man 1 390 kronor om man tecknar abonnemang före den 31 oktober. Då slipper man betala startavgift (695 kronor) och avgiften för modemet (695 kronor).

- Det har varit jättestor efterfrågan, säger Indra Åsander på Telia.

Abonnemanget har en bindningstid på 18 månader. Man måste också förbinda sig att ringa med Telia på det fasta telenätet.

Snabb uppkoppling

Henrik Åsis, 26, följer prisutvecklingen.

- Jag har haft Com Hems en-megabits-abonnemang, men det har varit mycket strul så jag har följt med i alla erbjudanden för att kunna byta, säger han.

Favoriten just nu är Bredbandsbolaget, som levererar ett abonnemang med 10 megabit i sekunden.

- Utslaget per megabit blir det ju mycket billigare, säger Henrik Åsis.

Ann Hagman