Så får du snabb dator direkt

Följ Aftonbladets 5 enkla steg – på bara 30 minuter

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
STÄDA BORT SKRÄPET När du använder datorn, framför allt för att surfa på nätet, samlas skräp och tillfälliga filer som efter ett tag gör datorn långsammare. Men så krångligt som på bilden är det inte att städa bort skräp och onödiga program. Följ i stället Aftonbladets fem enkla punkter – och gör din dator mycket snabbare. De flesta verktyg du behöver finns redan i datorn och resten kan du ladda ner gratis på internet. Allt som krävs är en halvtimme av din tid.
TEKNIK

En halvtimme av din tid.

Aftonbladets 5 enkla steg.

Det är allt du behöver för att göra din dator mycket snabbare.

De flesta verktygen finns redan i datorn – de andra får du gratis på internet.

Även vid normal användning av en persondator med Windows som operativsystem samlar man på sig en massa skräp som efter ett tag tynger datorn och gör den långsammare.

En av de största bovarna i sammanhanget är internet.

När man surfar på nätet samlas en mängd tillfälliga filer på datorn, bland annat bilder och grafiska element från webbsidor man besöker.

Hur mycket av datorns hårddisk som är utnyttjat spelar också in. Program man inte längre använder tar upp stor plats i onödan.

Följ de här fem enkla punkterna – och din dator kan bli mycket snabbare.

1. Ta bort program du inte använder

Gå in på Start och välj Kontrollpanel. Där klickar du på Lägg till eller Ta bort program.

Välj vilket program det är du vill ta bort och klicka på Ta bort. Följ därefter instruktionerna som följer.

Om du efter avinstallationen uppmanas att starta om datorn ska du göra det.

2. Rensa datorn från skräpprogram

Även om man har en fungerande brandvägg till sin dator är det vanligt att man via internet får in skräpprogram, så kallat Adware i datorn.

De försämrar datorns prestanda.

Gratisprogrammet Ad Aware Personal hittar och tar bort sådana filer. Programmet laddas ned från www.download.com

3. Ta bort onödiga startprogram

Enklaste sättet för den mindre datorvane är att gå in i Utforskaren och sedan välja Den här datorn och Lokal disk C: och därefter Documents and Settings. Sedan väljer man sitt användarnamn och Start-Meny och Program och slutligen mappen Auto-start.

Där kan man ta bort de program man inte vill ska starta automatiskt.

4. Ta bort onödiga ut­seendefunktioner

Högerklicka på Den här datorn och välj Egenskaper. Klicka på Avancerat och därefter på Inställningar och sedan Prestanda. I det nya fönster som visas klickar du på fliken Visuella effekter. I den väljer du Justera för bästa prestanda och klickar på OK. Den här ändringen kan göra datorn betydligt snabbare om man till exempel har ett lite långsammare grafikkort.

5. Rensa hårddisken

Välj Start och Alla program. Välj sedan Tillbehör och därefter Systemverktyg och klicka därefter på Diskrensning.

Programmet går igenom hårddisken vilket kan ta några minuter. Sedan visas ett förslag på vilka filer som kan tas bort och hur mycket diskutrymme du sparar.

Klicka OK och klicka OK en gång till för att bekräfta.

När du genomfört de fem punkterna startar du om datorn. Redan nu bör den vara snabbare än tidigare. För att ytterligare vässa datorns prestanda kan man defragmentera hårddisken. Det kan ta ett antal timmar beroende på hur snabb processor man har och hur stor hårddisken är. Defragmentering behövs för att, enkelt uttryckt, lägga lagrad data i rad.

Till exempel samla all data till ett program i en lång fil i stället för att det är utspritt över hela hårddisken.

Så här gör du på Windows XP:

Stäng alla andra program. Välj Start och Alla program. Välj sedan Tillbehör och Systemverktyg och där klickar du på Diskdefragmenteraren. Klicka på Defragmentera och följ instruktionerna.

Peter Pettersson