Gratis virusskydd - här är listan

Följ expertens tips så surfar du säkrare

TEKNIK

Rädd för virus i datorn?

Här är räddningen för magra plånböcker.

Aftonbladets egna experter har tagit fram listan över gratis virusskydd och program du kan ladda ner själv.

Regel nummer ett är fortfarande att aldrig öppna mejlbilagor från okända avsändare, hur lockande det än är.

Se också till att regelbundet uppdatera ditt operativsystem och webbläsare.

Nya virus upptäcks i princip varje månad och din dator kan snabbt bli en måltavla för tusentals virus och trojaner som utnyttjar nyupptäckta säkerhetshål.

Tänk också på att avsändaren kan bluffa. Mejlet kan se ut att komma från din kompis men om det är skrivet på ett språk han eller hon inte brukar använda - släng det direkt.

Vissa elakartade program kan installera sig automatiskt när du surfar på nätet om din dator inte är uppdaterad. Vissa behöver manuellt godkännande av dig för att bli installerade, men de kan ofta maskera sig genom att låta som de är till för något helt annat än vad de egentligen är.

Om du får upp oväntade frågor om att program vill installeras när du surfar ska du alltid svara nej såvida du inte vet exakt vad det är som kommer att installeras.

Har du det vanliga operativsystemet Windows så kan du uppdatera det helt gratis via Windows Update.

Webbläsare:

Nya säkerhetshål hittas ofta i Microsofts webbläsare Internet Explorer. Du uppdaterar den genom Windows Update som vi länkat till ovan. Det kan dock vara värt att testa en alternativ webbläsare, t.ex Firefox.

Mozilla Firefox är en snabb och förenklad variant av Mozilla, webbläsarsviten med mejlprogram, adressbok,

chattprogram och HTML-editor. Mozilla och Firefox finns även i svenska varianter.

Opera är en snabb webbläsare skapad i Norge.

Ett annat webbläsaralternativ är Netscape.

Anti-virus:

Program du behöver för att stoppa smittade filer och mejl. Ligger och bakgrunden och kontrollerar att filer du laddar ner inte är smittade.

Tänk också på att skyddet är färskvara. Uppdatera alltså programmets virusdatabas regelbundet, helst en gång i veckan. Detta kan man ofta ställa in att ske automatiskt om man vill. Dessa två produkter nedan är helt gratis för hemanvändare.

AVG Anti-virus

Avast!

Kolla datorn online

En onlinekoll är ett enkelt sätt att snabbkolla datorn. Det ersätter inte anti-virusprogram men kan ge en fingervisning om du att du har ett problem. Observera att om du sitter bakom brandvägg så är det brandväggen som kontrolleras.

Trend Micro Online Virus Scanner

F-Secure Online Virus Scanner

Symantec Security Check

A-squared Online Check

Anti-adware/trojaner/dialers:

Via säkerhetshål kan du drabbas av så kallade trojaner och dialers, små program som installerar sig själv på din dator utan din vetskap. De kör i bakgrunden och har olika syften. Vissa skickar ut spam, andra öppnar bakdörrar på datorn så den som skapat programmet kan gå in och ta kontroll över den.

Ad-Aware är ett gratisprogram som söker efter denna typ av virus.

Spybot S&D

A-squared Free

Mjukvarubrandväggar:

Finns i lite olika varianter men har alla fördelen att du själv kan styra vilka program som ska få kommunicera med nätverket/internet.

Zone Alarm är en bra och lite enklare variant. När ett program vill kommunicera med omvärlden för första gången så frågar Zone Alarm om du tycker det är okej eller inte. Den kollar också inkommande trafik.

Kerio är lite mer avancerad och har lite fler funktioner. Observera att några av specialfunktinerna bara fungerar 30 dagar i gratisvarianten. Men själva brandväggen är gratis för dig som hemanvändare.

Outpost</> kommer i både Pro- och Free-variant, Outpost Free har lite färre funktioner men är helt gratis för hemanvändare.

Sygate Personal Firewall är ett annat alternativ.

Licens?

De flesta av programmen vi nämnt ovan kommer i två varianter - en som du betalar för som har lite fler funktioner och en som är gratis för hemanvändare, men då något avskalad i funktionalitet. En viktig sak att tänka på är att du på din arbetsplats inte kvalificerar som hemanvändare och du kan därför inte installera gratisvarianterna där, om inte licensen till programmet säger annorlunda.

Om du har problem med din dator på din arbetsplats rekommenderar vi dig att kontakta företagets IT-administratör.

Listan är sammanställd av experter vid Aftonbladets utvecklingsavdelning.

Aftonbladet har så långt som möjligt kontrollerat att programmen fungerar så som tillverkaren uppger. Systemunderhållsprogram kan påverka datorns driftsäkerhet. Aftonbladet ansvarar inte för om användning av några av programmen i listan orsakar skador på mjukvara eller hårdvara i datorer programmen installeras i.

Tobias Gärder, Svante Westlin

ARTIKELN HANDLAR OM