Nu kan ”Matrix” bli verklighet

Ny teknik ska göra det möjligt att uppleva spel och film med alla sinnen

Foto: WARNER BROS
Scen ur filmen Matrix Revolutions.
TEKNIK

Filmer och dataspel där du kan känna lukt, smak och kanske även känna struktur under dina händer.

Tekniken går ut på att skicka pulser med ultraljud mot hjärnan och aktivera olika sinnen.

Sony har det superhemliga patentet.

Dataspel där du kan känna blodsmaken i munnen och filmer där du kan känna lukten av slagfältets krutrök eller blomsterängens dofter. Eller blinda som kan se och döva som hör – med hjärnan.

Snart kan det vara verklighet.

"Real-life Matrix" kallas tekniken av tidningen New Scientist och visst luktar det science fiction lång väg. Men forskare vill inte avfärda tekniken som hokus pokus.

"Plausibelt"

– Plausibelt, kommenterar exempelvis den tyske forskaren Niels Birbaumer, som själv konstruerat en apparat som gjort det möjligt för människor att kommunicera med hjärnvågor.

Sony vill för New Scientist inte utveckla vad patentet och tekniken syftar till. Företaget har förbjudit journalister att tala med uppfinnaren bakom apparaten.

Patentet är av "profetisk" art, säger Sony i ett officiellt uttalande. Det är en vision om en möjlig utveckling i framtiden.

Hjärnstimulering

Hjärnstimulering med magnetfält – Transcranial Magnetic Stimulation – har det forskats om sedan mitten på 1800-talet. Och redan i slutet av 1700-talet upptäckte den italienske forskaren Luigi Galvani att elektriska urladddningar kunde påverka nerver på en stackars groda som hjälplöst ryckte med benet vid varje urladdning.

Problemet har varit att det är svårt att rikta in magnetfälten mot avgränsade områden – exempelvis av hjärnan.

Nu har Sony – i underhållningens namn – kanske löst problemet.

Robert Triches