Antipirater slår till mot framtidens internet

USA: Nu planeras stämningar mot hundratals fildelare i universitetsvärlden

TEKNIK

Nu slår antipiraterna till mot Internet2 – det supersnabba forskningsnätverket – där det upptäckts fildelning av mer än en miljon filer – mestadels musikfiler.

Det är hastigheten som lockar tusentals studenter att använda nätet för supersnabb fildelning.

Hastigheten på Internet2 är 10 Gbit/s – mer än 20 000 gånger snabbare än en vanlig adsl-uppkoppling.

Internet2 är ett nätverk som drivs av ett konsortium med ett par hundra anslutna användarorganisationer – mestadels amerikanska universitet, organisationer, myndigheter och företag. Syftet med Internet2 är forskningsändamål och utveckling – men används också enligt vissa till olaglig fildelning. Miljontals studenter har fri tillgång till Internet2.

I USA planerar skivbolagsorganisationen The Recording Industry Association of America (RIAA) och dess motsvarighet i filmvärlden – The Motion Picture Association of America (MPAA) för stämningar mot hundratals studenter på universitet som är med i internet2. Bara RIAA planerar att stämma 450 studenter på arton universitet, däribland från de välrenomerade universiteten Princeton och Harvard.

Svenskar har tillgång

Flera svenska forskargrupper har tillgång till nätet, enligt Hans Wallberg, utvecklingsansvarig på det svenska universitetsnätet Sunet. Men han vet inget om huruvida även svenska studenter sysslat med olaglig fildelning.

– På Sunet får man göra det som är lagligt, men vi agerar inte polis i nätet eftersom det handlar om personlig integritet. Jag brukar jämföra med att avlyssna telefoner, det får inte vem som helst göra, säger Wallberg till tidningen Computer Sweden, som säger sig ha uppgifter om att det förekommer spridning av piratkopierade filer även på svenska Sunet.

– Vi tittar aldrig på innehållet utan vår uppgift är att flytta innehållet så snabbt som möjligt, säger Wallberg.

Matrix på 30 sekunder

Den extrema hastigheten på Internet2 gör att det är möjligt att ladda ner en film på under minuten. Vid en demonstration av hastigheten laddades filmen ”Matrix” i DVD-kvalitet ner på trettio sekunder över nätverket.

– Vårt fokus är att skapa ett internet för framtiden, förklarar Douglas van Houweling, vd för konsortiet Internet2,

Att det sker fildelning på hans nät kommer inte som en överraskning för honom, men han ser ingen anledning för Internet2 att göra något åt saken.

– Det är en fråga för industrin och universiteten, anser han.

RIAA har avböjt att förklara hur de kommit över de bevis som de säger sig ha för den olagliga fildelningen på Internet2.

Douglas van Houweling på Internet2 har inte heller fått någon information om hur bevissamlandet gått till.

Snabbare svenskt nät på gång

– Vi har inte erbjudit dem någon säskild tillgång till sådan information, sade van Houweling till nyhetsbyrån AP.

I Sverige planeras för en egen ny vidareutveckling av Internet2. Hans Wallberg säger till Computer Sweden att man redan 2007 kommer att ha ett lika snabbt och till och med snabbare nät än Internet2 inom Sunet.

– Vi har sagt att vi ska upphandla svart fiber och installera vår egen utrustning. Vi har forskningsgrupper som behöver en betydligt högre kapacitet hela tiden. Vi kommer att koppla upp punkt till punkt-förbindelser som kan överföra data med en hastighet på 30-40 Gbit/s kontinuerligt, säger han till Computer Sweden.

Robert Triches