Spammare slår till mot filbytare

Hittar ofta adressböcker på sajter för fildelning

TEKNIK

Har du funderat på var spammare hittar din mailadress? Det kan vara via sajter som används för fildelning.

– Spammare lurar på nybörjare som delar filer och av misstag ger ut sin adressbok, säger Eran Reshef, chef för datasäkerhetsföretaget Blue Security.

Blue Security har upptäckt att företag som skickar reklam via mail ofta hittar sina offer på nätverk där man kan ladda ner och upp filer. Användare som inte är vana, delar ofta av misstag ut hela sin adressbok och kontaktlista, skriver BBC news.

Bland annat är nätverk som Kazaa, Edonkey och Gnutella väldigt populära, inte bara bland fildelare utan också bland spammare.

– Många naiva användare delar ut i princip allt de har på sin dator och låter vem som helst ta del av det, säger Eran Reshef.

Enorma adressböcker

Han säger också att det inte är några konstigheter att ta del av mailadresser, spammarna söker helt enkelt efter arkiverade filer från till exempel Outlook, eller filer som innehåller mailadresser.

– En del adressböcker som hittades på nätverken var enorma, och innehöll förmodligen alla personer som fildelaren någonsin skickat mail till, berättar Reshef.

Han påpekar också att vem som helst kan finna tusentals aktiva mailadresser, bara genom att söka efter dem. Bland annat hittade Blue Securitys team adresslistor till professorer på ett universitet, anhängare av gay-bröllop och kunder hos en internetbutik, uppger BBC.

Spammare byter adresser med varandra

För att se om spammare verkligen var medvetna om att man kunde finna aktiva mailadresser via fildelarnätverken satte Blue Security upp 400 falska användare som delade ut sina adressböcker via Gnutella och Edonkey. På tre dagar hade adressfilerna laddats ner i snitt 25 gånger. Mer än 700 spam-mail skickades sedan till adresserna.

– Spam-mailen kom från så många olika avsändare att vi tror att man bytt adresser mellan spam-grupperna, säger Reshef till BBC.

Det farligaste med spam-mail som skickats efter att adressen laddats ner är att man inte kan skydda sig.

– Det kan se ut som mailet kommer från en vän. Det är inte som ett virus man kan skydda sig mot. Det är någon annan som visar din mailadress, säger Reshef.

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM