Varning - grannen kan läsa din e-post

Många av de trådlösa nätverken är vidöppna

TEKNIK

Din granne kan läsa din e-post. Och få tillgång till dina lösenord - utan att du märker det.

Tusentals trådlösa datanätverk i svenska hem står vidöppna för objudna gäster.

- Det är som att kasta ut hemliga handlingar från balkongen, säger säkerhetsexperten Per Hellqvist.

Foto: FREDRIK HOFGAARD
Aftonbladets reporter åkte ut i ett vanligt bostadsområde och kunde konstatera att över hälften av alla hemmanätverk var öppna.

Trådlösa hemmanätverk finns i tiotusentals bostäder runt om i Sverige. För användaren är det bekvämt och innebär att man kan surfa runt på nätet oavsett var i bostaden man befinner sig. Men de flesta nätverk är öppna för nyfikna grannar. Ungefär två tredjedelar av datorerna saknar i regel skydd.

Det visar en undersökning Aftonbladet har gjort.

Vidöppna nätverk

Med en bärbar dator undersöktes fyra gator i en förort i Stockholm. Resultatet var skrämmande. Under tio minuter upptäcktes totalt 75 trådlösa nätverk. Av dessa var 47 helt vidöppna och saknade intrångsskydd. Vem som helst skulle kunna surfa på dessa datorer och avlyssna all datortrafik utan att ägarna märker någonting.

Ett gratisprogram från internet visade vilka nätverk som var öppna för intrång och vilka som var stängda.

På datasäkerhetsföretaget Symantec är man förvånad över undersökningens resultat.

- Jag måste säga att det var förvånansvärt många hemmanätverk som var skyddade. Nästan en tredjedel, säger Per Hellqvist. Det brukar vara färre.

Läsa e-post och lösenord

Enligt honom är ett av skälen att när den vanliga datoranvändaren köper ett trådlöst nätverk kopplar han in det på internet utan att göra några inställningar.

Det innebär att vem som helst av grannarna med ett nätverkskort för trådlöst internet kan koppla upp sig och snylta på internetlinan.

Med hjälp av enkla dataprogram som finns att ladda ner från internet kan din granne läsa all din e-post. Han kan kartlägga dina surfvanor och få tillgång till dina lösenord och hemligheter. Utan att du märker någonting.

Polisen knackar på

- Det absolut värsta jag kan komma på är att någon laddar upp eller ner barnporr från det trådlösa nätverket. Sedan kommer polisen och knackar på. Att förklara det för familj och vänner kan inte vara roligt, säger Per Hellqvist, säkerhetsspecialist på Symantec.

Signalerna når ut på gatan

Så här skyddar du dig

Zendry Svärdkrona