Microsoft släpper källkod till staten

Vill få medborgare att lita på internet

TEKNIK

Microsoft släpper sina topphemliga källkoder till Försvarets Materielverk (FMV) och svenska staten. Syftet är att garantera myndigheternas datasäkerhet och få medborgarna att lita på internet.

En nationell kampanj ska lära oss att surfa lugnt.

– Avtalet som vi skrivit med FMV gör det möjligt för myndigheten att kontrollera våra produkters säkerhet och anpassa de egna programmen på bästa sätt, säger Microsofts vd Steve Ballmer till TT.

Det kan det verka något svårsmält att tala om källkoder, men källkoden kan närmast beskrivas som själva bottenplattan i ett husbygge. Kring Microsofts operativsystem WindowsXP bygger myndigheter, företag och alla andra som utvecklar programvaror sina produkter.

Avgörande möjlighet

– Det är avgörande och glädjande att få möjligheten, säger Anders Johansson på Post- och telestyrelsen (PTS). Den är en av de myndigheter som räknar med att kunna dra nytta av Goverment security program (GSP) som avtalet kallas.

Steve Ballmer var under fredagen det stora dragplåstret när kampanjen Surfa lugnt drogs i gång i Stockholm på fredagen. 15 företag och myndigheter samarbetar för att under resten av året besöka 100 orter.

– Grunden för att internet ska utnyttjas fullt ut är användarnas förtroende. Målet är att höja småföretagarnas och medborgarnas säkerhetsmedvetande, säger it-minister Ulrica Messing i samband med kampanjstarten.

För Microsoft har säkerhet varit en prioriterad fråga i flera år. Webbläsaren Internet Explorer och andra programvaror har varit hackarnas älsklingsmål. Massor har gjorts för att höja säkerheten.

Säkrare internet

– Men det återstår fortfarande mycket, säger Steve Ballmer och fortsätter:

– Internet har blivit säkrare, men vi behöver hela tiden uppmärksamma frågan. Allt för många struntar i att uppdatera det skydd de har och behöver ständigt påminnas. Bara 30 procent av datorerna med virusskydd är uppdaterade.

Kampanjen Surfa lugnt beräknas att nå en miljon svenskar.

– Möjligheterna med internet men också hoten ökar hela tiden. Som användare har man ett stort eget ansvar för att skydda sig. Det är enkelt: installera brandvägg, virusskydd och se till att hålla datorns programvaror uppdaterade samt vara vaksam på bifogade filer, förklarar kampanjens ordförande Evert Lindholm.

Lugnet före stormen

På senare tid har viruslarmen inte duggat så tätt som tidigare. Möjligen är det lugnet före stormen.

– Hackaren blir allt mer avancerad. Hälften av alla virus skapas för att begå brott. Verksamheten är organiserad, och vi har redan sett de första virus som riktas mot nästa mål – de avancerade mobiltelefonerna med tillhörande ekonomiska tjänster, säger datasäkerhetsföretaget F-Secures utvecklingschef Mikko Hyppönen till TT.

Anders Lignell/TT

ARTIKELN HANDLAR OM