Svensk misstänks för dataattack

FBI misstänker 16-årig pojke för värsta hackarintrånget hittills

TEKNIK

Det var en av de värsta hackarattackerna någonsin.

Den amerikanska militären, Nasa och ledande datorföretag kunde bara hjälplöst se på när deras system invaderades.

Bytet: Programkoden till de datorer som styr trafiken på internet.

Nu pekar spåren mot Sverige och en 16-årig pojke i Uppsala.

Hackarna slog till mot USA under förra våren.

Någon eller några personer utnyttjade brister i säkerheten hos myndigheter och företag för att plantera ett hackarprogram, en så kallad trojansk häst, i deras datorsystem. Sammanlagt infekterades tusentals system.

På så vis kom hackarna över stort antal användarnamn och lösenord som gav dem tillträde till känslig information.

Fruktade katastrof

Ett av offren var Cisco, ett företag som tillverkar både hårdvara och mjukvara för nätverk.

Där kom hackarna över programkoden till många av de datorer som styr trafikflödet på internet. Den publicerades senare på en rysk sajt.

Man fruktade att sofistikerade hackare skulle försöka använda informationen för att ta kontroll över de Cisco-servrar som används för att styra trafiken på internet, men så har inte skett.

Svensk huvudmisstänkt

FBI:s utredning visar att attacken utförts av en eller ett fåtal personer i Europa. Ansedda New York Times erfar att den huvudmisstänkte är en 16-årig svensk pojke i Uppsala.

Den svenska polisen utreder sedan tidigare misstankar om att 16-åringen har brutit sig in i Uppsala universitets datorsystem – det system som FBI pekat ut som hackarnas bas i attacken mot USA.

Den svenska polisen samarbetar enligt tidningen med FBI. Man undersöker bland annat beslagtagen datorutrustning och försöker spåra medbrottslingar i andra länder.

– Hela utredningen är belagd med stor sekretess med tanke på omfattningen och att det handlar om intrång i företag och organisationer med mycket känsliga uppgifter, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström till TT.

Anders Thoresson