Utpressarvirus tar din dator som gisslan

TEKNIK

Ett nytt slags virus tar din dator som gisslan och kodar alla dina viktiga dokument.

Betalar du får du nyckeln – annars inte.

Nu sliter anti-virusföretagen med att hitta motmedel.

Ett nytt slags virus som fått det talande namnet "ransom-ware" oroar dataexperter i USA. I minst två kända fall har ett virus skickats in i enskildas datorer och krypterat känsliga dokument så att datoranvändaren inte kunnat öppna dem. Istället har det kommit upp en e-postadress och ett utpressarmeddelande: ”Betala 200 dollar så får du nyckeln.”

begränsad utbredning

– Det är detsamma som om någon skulle ta sig in i ditt hem och låsa in alla dina värdesaker i ett kassakåp och sedan vägra tala om kombinationen, säger Oliver Friedrichs, säkerhetschef på anti-virusföretaget Symantec.

FBI säger att tillvägagångssättet, som hittills verkar vara begränsat i sin utbredning, är olikt andra utpressningsförsök på internet. Icke desto mindre har rapporterna satt anti-virusföretagen på fötter för att snabbt hitta effektiva motmedel.

Virusen utvecklas

I det senaste fallet skedde ”virusinfektionen” genom att man surfade in på en infekterad sajt – med en internetbrowser med låg säkerhet. Dessutom har experter hittills kunnat knäcka koderna – utan att betala. Men man befarar att gisslanvirusen ska utvecklas och bli svårare att tas med.

Robert Triches