Vanliga cd-skivor kan förstöra din dator

Amerikanskt skivbolag tar till hackar-metoder i kampen mot fildelarna

TEKNIK

Kriget mellan pirater och anti-pirater trappas upp.

När man spelar cd-skivor från amerikanska Sony installeras ett hemligt program på datorn som ska hindra fildelarna. Försöker man ta bort programmet riskerar man att förstöra datorns cd-spelare.

– Det är rena hackar-metoderna, säger säkerhetsexperten Per Hellqvist.

Det senaste steget i skivindustrins kamp mot fildelarna avslöjades på en teknikblogg. Programmeraren Mark Russinovich upptäckte att en kopieringsskyddad cd från den amerikanska delen av Sony la hemliga filer på hans dator.

– Det här är ett program som ligger i bakgrunden och kontrollerar att du inte manipulerar kopieringsskyddet, säger Per Hellqvist som är säkerhetsexpert på Symantec.

Kan slå ut cd-spelaren

Han är upprörd över tilltaget:

– Det är oönskad kod, jag vet inte att den finns där, den påverkar mitt system och jag kan inte ta bort den när jag vill.

Den vanlige datoranvändaren har mycket svårt att hitta de dolda filerna som ligger kvar även när man har tröttnat på skivan och avinstallerat spelaren.

– Programmet verkar vara klumpigt skrivet. Det ligger och kollar filstorlekar med täta intervaller – och då gör den det åtta gånger. Det är svårt att säga hur mycket det saktar ner datorn, säger Per Hellqvist.

Och skulle man mot förmodan lyckas hitta filerna tar det inte slut där.

– Försöker man ta bort programmet på fel sätt kan man inte använda cd-spelaren efteråt, säger Per Hellqvist.

Säljs inte i Sverige

Enligt Per Sundin, vd för Sony i Sverige, säljs inte skivor med den här typen av kopieringsskydd på den europeiska marknaden.

- Vi kommer inte att införa något kopieringsskydd innan det fungerar bra för både konsumenterna och för upphovsmännen, säger Per Sundin.

Musikintresserade riskerar ändå att drabbas via importerade skivor i välsorterade butiker eller på internet.

– Jag anser att skivindustrin har rätt att använda sig av kopieringsskydd för att hindra olaglig fildelning, men den här gången har Sony helt klart gått ett steg för långt, säger Mark Russinovich på sin blogg.

Så här avslöjades skivbolaget

Programmeraren Mark Russinovich gjorde en sökning för att se om det fanns några dolda program på hans dator.

Han hittade ett så kallat rootkit.

Oklart om det är lagligt

Rent juridiskt befinner sig Sonys kopieringsskydd i en gråzon.

Anders Thoresson, Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM