Mobilviruset som sprids på natten

Masken ”Commwarrior” har nått Sverige

TEKNIK

Under hösten har flera personer i Sverige drabbats av mobilviruset Commwarrior.

På nätterna sprids viruset genom att skicka mms till alla i den smittade mobilens telefonbok.

Efteråt städar det bort alla spår av sig själv.

Den första rapporten om att masken Commwarrior nått Sverige kom tidigare under hösten. Sedan dess har ytterligare ett par fall kommit till säkerhetsföretagets F-Secures kännedom.

En person fick sin mobil smittad på ett tåg i Stockholm.

– Commwarrior sprids dels via bluetooth, dels via mms, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på F-Secure, till aftonbladet.se.

Sprids via telefonboken

På dagarna sprids masken via bluetooth. Det har ungefär tio meters räckvidd, och alla som har sin bluetoothfunktion påslagen och befinner sig i närheten av en smittad telefon riskerar att drabbas.

På nätterna försöker Commwarrior sprida sig via den smittade mobilens telefonbok. Det bifogar sig själv i ett meddelande till alla i telefonboken, och städar därefter bort alla spår efter sig själv.

– Du kanske inte märker något förrän räkningen kommer, och du måste betala för alla mms som skickats, säger Johan Jarl.

Det är bara de som har telefoner med operativsystemet Symbian serie 60 som kan ta emot viruset.

Måste installeras

Uppskattningsvis mellan fem och tio procent av alla mobiltelefoner i Sverige använder sig av Symbian 60 - framför allt tillverkarna Nokia, Siemens och Panasonic.

Viruset sprids inte automatiskt - du måste själv installera det på din telefon. Något som kanske är lättare hänt än det låter - eftersom det ser ut som om du fått ett meddelande med en bifogad fil från en kompis.

Fortfarande är mobilvirus ett litet problem. Men det kan bli större i framtiden, och det är viktigt att skydda sig redan nu.

– Telefonerna blir alltmer lika datorer - och då blir det tyvärr de här följderna, säger Johan Jarl.

Så skyddar du dig mot Commwarrior

Mia Carron