CIA varnar för virusattack

Årets värsta e-postvirus är här

TEKNIK

Årets hittills värsta e-postvirus är här.

Det är masken Sober.Y som snabbt sprider sig mellan datorer världen över.

Amerikanska CIA och FBI har gått ut med varningar.

Det är främst privatpersoner som inte har installerat något antivirusprogram, eller som har ett gammalt program, som drabbas.

När viruset väl tagit sig in i datorn söker den efter alla e-postadresser och skickar sedan vidare viruset - från din dator.

– Viruset upptäcktes förra veckan, och nu toppar Sober.Y vår lista på alla virus som finns ute, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på företaget F-secure, till aftonbladet.se.

– Det här är det största virusutbrottet sedan mars 2004.

CIA varnar

Johan Jarl varnar alla datoranvändare för mejl som ser ut att komma från amerikanska underrättelsetjänsten CIA eller säkerhetspolisen FBI. Om man öppnar bilagan i meddelandet kommer datorn att infekteras med masken Sober.Y.

Både CIA och FBI går nu ut på sina hemsidor och varnar för de falska mejlen.

Andra meddelanden att passa sig för är erbjudanden om att få se bilder från Paris Hiltons och Nicole Richies dokusåpa "The simple life".

Stänga abonnemang

– Problemet för den som drabbas är att en massa infekterad e-post kommer skickas ut från din dator. Det kan leda till att internetleverantören stänger av ditt abonnemang, säger Johan Jarl.

Enligt honom ser det ut som att det är en tysk som startat viruset. Varför vet man inte.

– För det mesta brukar det handla om att tjäna pengar. Så verkar det inte vara i det här fallet. Det kan helt enkelt vara så att någon bara vill jäklas med folk.

Johanna Melén