Intel inside – även i Macintosh

Nu går datortillverkaren Apple över till ”Windows- processorer”

Foto: AP
Apple-chefen Steve Jobs tillsammans med processortillverkaren Intels vd Paul Otellini på MacWorld-mässan i San Francisco i kväll.
TEKNIK

Apple överraskar datormarknaden med fyra nya Macintoshdatorer byggda på Intels senaste teknik.

Under året ska hela produktsortimentet förses med nya dubbelprocessorer från Intel.

- Det ska hjälpa oss fortsätta utveckla världens bästa persondatorer, säger Apples vd Steve Jobs.

När fan blir gammal blir han religiös. Det stämmer bra på grundaren av datortillverkaren Apple, Steve Jobs, som i kväll svensk tid lanserade fyra nya Macintoshdatorer som bygger på processorjätten Intels teknik.

Intels processorer har sedan persondatorerna dök upp på marknaden i slutet av sjuttiotalet varit förknippade med Microsoft, MS-DOS och Windows.

Motorola och IBM

Apple å sin sida har alltid gått sin egen väg och byggt sina persondatorer i Macintosh-serien på andra tekniska lösningar. Först byggde man dem på processorer från Motorola och på senare år kring så kallade Power PC-processorer från IBM.

Men i somras överraskade Steve Jobs datorvärlden när han meddelade att Apple skulle byta teknik och börja bygga datorer runt processorer från Intel.

De nya datorer utlovades till någon gång i sommar.

Men när Steve Jobs öppnade det årliga Mac World Expo i San Francisco strax efter klockan 18 svensk tid kunde han meddela att Apple redan fått fram nya datorer med Intels processorer.

Drar mindre ström

- Vi valde Intel bland annat för att få fram kraftfullare processorer som inte drar lika mycket ström, sager Steve Jobs.

Framför allt har det varit viktigt när det gäller bärbara datorer som ofta drivs med batteri.

De nya datorerna är två stycken så kallade iMacs som är en skärm med dator, videokamera, dvd-brännare inbyggda. Det var något som ingen hade räknat med i förhandstipsen eftersom Apple så sent som för några månader sedan lanserade nya iMacar. De finns till försäljning från och med i dag. De kommer att kosta mellan 13 795 och 17 795 kronor för 20 tums skärm.

Dessutom lanserade Steve Jobs två nya bärbara datorer med 15,4 tums skärmar. Macbook Pro 1,67 GHz och MacBook Pro 1,83 GHz. De levereras först i Februari. De bärbara kommer att kosta mellan 21 295 och 26 495 kronor.

Peter Pettersson