Följ Cebitmässan på aftonbladet.se

Foto: AFP
En besökare testar Hitachis senaste dvd-videokamera. Över 6300 utställare från 71 länder finns på plats på årets Cebitmässa i Tyskland.
TEKNIK

I dag börjar världens största IT- och teknikmässa.

Cebitmässan slår upp portarna med över 6 000 utställare som visar allt från de senaste mp3-spelarna till platta tv och mobiltelefoner.

Aftonbladet.se är på plats och rapporterar om de häftigaste prylarna och trenderna.

Över halv miljon människor väntas besöka årets upplaga av den gigantiska IT- och telekommässan Cebit i tyska Hannover. Efter IT-kraschen i början på 2000-talet avtog intresset för mässan något. Men sedan några år tillbaka har den återhämtat sig.

De stora leverantörerna av datorer, musikspelare, mobiltelefoner, digitaltvboxar, platta tv, trådlösa nätverk och tillbehör av alla de slag passar på att visa upp sina senaste produkter.

Även en del svenska företag ställer ut. I spetsen finns förstås flaggskeppet Ericsson som också visar upp mobiler genom dotterbolaget Sony Ericsson. Men även mindre svenska företag tar chansen att visa upp sig för mässbesökarna. Totalt är det ett 50-tal svenska bolag på plats. Bland dem finns Anoto som tillverkar smarta datorpennor och Kreatel som tillverkar digitaltvboxar. Kreatels produkter för digital- och bredbandstv bedöms intressanta för en internationell marknad. Så intressanta att amerikanska telekomjätten Motorola köpte bolaget för en tid sedan.

Av de drygt 6000 utställarna är cirka häften från Tyskland eller tyska dotterbolag till internationella företag. Kina och Taiwan kommer med över 500 företag var.

Peter Pettersson